Annons

Utbildning ska minska brandrisk

Värmland Börjar det brinna i din fastighet, kan rätt kunskap rädda ditt och andras liv. Det har Hyresgästföreningen i Värmland tagit fasta på.

​Tillsammans med Räddningstjänsten har Hyresgästföreningen i Värmland tagit initiativ till utbildningar i brandkunskap.

För hur ska man egentligen bete sig när brandlukten sticker i näsan och paniken växer?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har gått igenom saker som att man aldrig ska gå ut i trapphuset när den brinner eller är rökfylld, berättar Mikael Aldén på Hyresgästföreningen.

Ungefär 70 personer deltog i den teoretiska utbildningen och man talade bland annat om den tragiska händelsen utanför Stockholm 2009 då sex personer miste livet efter att de gått ut i en rökfylld trappuppgång.

Annons
– De boende fick se en film om hur fort det går när en soffa börjar brinna och blir övertänd, det är nog en aha-upplevelse för många.
 

Utbildningen har redan hållits i Grums och blev så lyckad att det i går, tisdag, beslutades att den ska ges även i Säffle.

På båda orterna blockhyr Migrationsverket fastigheter där asylsökande tas emot. Därför har man varit noga med att ha tolkar vid utbildningarna.

– Det är viktigt att nyanlända så fort som möjligt får information om brandsäkerhet.

Annons

När det blivit lite varmare ute hoppas Hyresgästföreningen och Räddningstjänsten även kunna erbjuda praktisk utbildning.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– De har en container där man kan få öva på att släcka eld. Vi hoppas att kunna ge hyresgästerna tillfälle att prova det, säger Mikael Aldén.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.