HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utbildning ska minska brandrisk

Värmland Börjar det brinna i din fastighet, kan rätt kunskap rädda ditt och andras liv. Det har Hyresgästföreningen i Värmland tagit fasta på.

​Tillsammans med Räddningstjänsten har Hyresgästföreningen i Värmland tagit initiativ till utbildningar i brandkunskap.

För hur ska man egentligen bete sig när brandlukten sticker i näsan och paniken växer?

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

– Vi har gått igenom saker som att man aldrig ska gå ut i trapphuset när den brinner eller är rökfylld, berättar Mikael Aldén på Hyresgästföreningen.

Ungefär 70 personer deltog i den teoretiska utbildningen och man talade bland annat om den tragiska händelsen utanför Stockholm 2009 då sex personer miste livet efter att de gått ut i en rökfylld trappuppgång.

– De boende fick se en film om hur fort det går när en soffa börjar brinna och blir övertänd, det är nog en aha-upplevelse för många.
 

Utbildningen har redan hållits i Grums och blev så lyckad att det i går, tisdag, beslutades att den ska ges även i Säffle.

På båda orterna blockhyr Migrationsverket fastigheter där asylsökande tas emot. Därför har man varit noga med att ha tolkar vid utbildningarna.

– Det är viktigt att nyanlända så fort som möjligt får information om brandsäkerhet.

När det blivit lite varmare ute hoppas Hyresgästföreningen och Räddningstjänsten även kunna erbjuda praktisk utbildning.

Läs ocksåGrannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

– De har en container där man kan få öva på att släcka eld. Vi hoppas att kunna ge hyresgästerna tillfälle att prova det, säger Mikael Aldén.

Läs också Grillade mat inomhus – riskerar att vräkas: "Varit vårdslös" Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland Fiskmatare somnade med maten på spisen – nu tvingas han betala 633 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.