HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utpekad storrökare sägs upp – så har grannarna kartlagt honom

Malmö Rökförbudet i allergihuset stoppar inte en av hyresgästerna, hävdar värden. Grannarna har gjort ett detaljerat rökschema, som nu vänds mot rökaren. Men den anklagade håller inte med. "Det är för jävligt. Jag erkänner att jag har rökt någon enstaka gång. Men det är allt".
Foto: Hyresnämnden

Hyresgästen, en man i 80-årsåldern, sitter på sin inglasade balkong i det nybyggda allergihuset i Malmö. På bordet står en kaffemugg och intill ligger flera cigarettpaket. Inget konstigt, i ett vanligt hyreshus. Men här har alla hyresgäster fått skriva under på att de ska avstå från just rökning. Och nu hänger mannens hyreskontrakt löst.

– Jag stör ingen över huvud taget. Jag har rökt någon enstaka gång, det är allt, säger mannen som pekas ut som storrökare.

Läs ocksåSju av tio vill förbjuda rökning inomhus

Hyresvärden har sagt upp mannen och i den bevisning värden skickat in till hyresnämnden ingår flera bilder som grannarna har tagit. Dessutom har en granne spanat på mannen och fört en röklogg. På flera sidor syns datum och klockslag på minuten när mannen tänder sina cigaretter. Ibland röker han flera cigaretter i timmen, enligt det detaljerade rökschemat. Grannen har även kommenterat rökningen:

  • Om den 1 juli i år står det: ”Hemsk eftermiddag, röker hela tiden”
  • Kvällen den 27 juni: ”Jag hostar och lider”
  • Den 5 juli: ”Röker hela tiden, slutar aldrig”
  • Den 7 juli: ”Ett rent helvete”.

Men den utpekade rökaren är oförstående.

– Jag har ingen cigarett i handen på de där bilderna. Och jag röker tre cigaretter om dagen, utomhus, säger mannen.

Läs ocksåHär är inga rökare välkomna

Varför flyttade du in i ett allergihus om du är rökare?
– Jag har inget svar på det. Jag fick erbjudande om en fin lägenhet och jag tog den. Jag trivs i huset.

Vad tycker du om att grannarna har kartlagt dina rökvanor?
– Det är för jävligt. Jag erkänner att jag har rökt någon enstaka gång. Men det är allt.

Både fastighetsägaren och grannarna har sagt till mannen att sluta röka och hyresvärden har även skickat ut ett varningsbrev. Men inget har hjälpt, enligt dem. Fastighetsägaren har dessutom erbjudit mannen andra lägenheter i fastigheter som inte är särskilt anpassade för allergiker men det har han tackat nej till. Därför är den rökande mannen nu uppsagd och fallet ligger på hyresnämndens bord för prövning.

Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - krävs på nära en halv miljon kronor av värdenPeter Dahlberg
Läs också Peter gillar rökförbud – men olika regler för nya och gamla hyresgäster är inte okej Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.