HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här är inga rökare välkomna

Malmö I hyresvärden MKB:s första helt rökfria hus är det färdigfimpat - för gott. En välkommen bonus för hyresgästen Kerstin Östlund. Men lagstödet för rökförbud i hyreshus är svagt.
Foto: Anders Paulsson
Hyresgästen Kerstin Östlund uppskattar att bo rökfritt även om några rökande vänner reagerat: "De undrade de väl lite vad det betydde men protesterna var väl inte helt högljudda. Vi får ses någon annanstans än här helt enkelt", säger Kerstin Östlund.

Kerstin Östlund släckte sin sista cigarett för tjugo år sedan. Nu skulle hon inte kunna röka även om hon ville. I alla fall inte i sitt eget hem.

I ett nybyggt hyreshus i Västra hamnen i Malmö är rökare portade. Det kan inte undgå någon. På fasaden sitter en skylt. Nästa finns intill porttelefonen och sedan ännu fler när man kommer in i trapphuset. Bredvid varje lägenhetsdörr sitter ytterligare en lapp: rökfritt boende!
– Jag tycker det är skönt.  Man flyttar in och man vet att det är rent. Rök sätter sig överallt, för att inte tala om alla fimpar som folk sprider överallt, säger Kerstin Östlund.

Läs ocksåSju av tio vill förbjuda rökning inomhus
Kerstin Östlund, hyresgäst i MKB:s rökfria hus i Västra hamnen i Malmö.

Hon bor på första våningen med utsikt mot en byggarbetsplats. Det är inte första gången hon bor på bottenplan. Den här gången räknar hon med att slippa plocka fimpar som grannarna ovanför kastas ut. Att allt fler hyresgäster efterlyser ett rökfritt boende är skälet till att MKB byggt rökfria hus.
– Vi ville testa och se hur det fungerar eftersom man har efterfrågat det. Det är väl dokumenterat att rökning inte är hälsosamt för kroppen men det är inte hälsosamt för fastigheter heller, säger Sarah Rayes, bosocial utvecklare på MKB.

Annons
Sarah Rayes, bosocial utvecklare på MKB.

Men vem väljer att bo i ett hus där rökning är förbjuden? Skälen är olika, enligt Sarah Rayes. En del föredrar en hälsosam livsstil och vill hålla rökning på behörigt avstånd. Andra vill vara säkra på att slippa ovälkommen rök som söker sig in via ventilationen. Och ytterligare några anger hälsoskäl. Lägenheterna förmedlas via den vanliga bostadskön hos Boplats Syd. Den som tackar ja till en lägenhet skriver inte bara på hyreskontraktet utan även ett tilläggsavtal där man lovar att inte röka i fastigheten. Den som bryter mot avtalet kan efter varning riskera uppsägning, uppger hyresvärden.

Men som lagstiftningen ser ut nu finns det egentligen inget stöd för att hindra hyresgäster att röka, med eller utan tilläggsavtal. I praktiken kan hyresvärden enbart vädja till hyresgästerna om att inte röka. Enda kända gången som saken prövats är 2016. Då slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.
– Det är inte förbjudet enligt lag att röka inomhus idag. Bara för att man skrivit på ett avtal om att inte röka är det inte givet att det gäller. Jag kan bara se att det skulle vara aktuellt om det handlar om någon typ av allergiboende, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs också"Utsiktslöst" att vräka för rökning
MKB:s första helt rökfria hyreshus ligger i Västra hamnen i Malmö.

MKB är inte ensamma om rökfria hus. Allt fler fastighetsägare inför rökförbud i både nybyggda och äldre hyreshus, vilket är välkommet av de flesta hyresgäster. Sju av tio står bakom ett rökförbud i hyreslägenheter. Det visar en undersökning som Hem & Hyra gjorde för ett par år sedan. Fyra av tio hyresgäster ville dessutom införa rökförbud på balkonger.

Annons

Kerstin Östlund hamnade i det rökfria huset lite av en slump. Hon letade efter en mindre lägenhet, att här var rökfritt var en lycklig tillfällighet.
– Och jag är medveten om vad som gäller. Det kan inte undgå någon, säger Kerstin Östlund.

Fakta: MKB:s rökfria hus
  1. Västra hamnen. Inflyttning november 2019. Läs mer i reportaget.
  2. Hyllie. Inflyttning våren 2020.
  3. Limhamns sjöstad. Inflyttning senare halvan av 2020.
Fakta: Så fimpar du för gott

  • Bestäm ett datum. Stärk sedan din motivation. Samla information och gör en lista med skäl att sluta.
  • Kartlägg din rökning i en vecka. Anteckna efter varje cigarett om den verkligen vad god ocn nödvändig.
  • Skapa rökfria zoner. Sluta rök helt hemma, i skolan eller på jobbet.

Källa: 1177.se

Läs också Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad” Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Rekordnotan: 337 000 kronor för rökare som flyttat ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.