HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utredning om Gotlandshem läggs ned

Gotland Två anonyma tips anklagade Gotlandshem för upphandlingsbrott. Nu väljer Konkurrensverket, som utrett fallen, att lägga ned ärendena.
Foto: Jenny Knutsson
Konkurrensverket lägger ned utredningarna mot Gotlandshem.

— Det känns väldigt bra. Vi har varit väldigt trygga med att vi agerat rätt, säger Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem, om myndighetens beslut.

Det var tidigare i våras som Konkurrensverket fick in två anonyma tips där Gotlandshem anklagades för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling i två olika projekt. Det ena fallet rörde bygget i kvarteret Bläckfisken i Visby. Enligt tipsaren fick den kommunägda hyresvärden köpa marken av byggbolaget Wisab om de lovade att ge dem kontraktet att bygga. Det andra tipset rörde hur renoveringen hade upphandlats i kvarteret Dillen.

Läs ocksåHjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora"

Konkurrensverket inledde en utredning av de båda anmälningarna. Men efter att Gotlandshem svarat på anklagelserna valde verket att skriva av de två ärendena.

— Vi har inte tagit ställning i sakfrågan, men utifrån de svar vi fått in så beslutade vi att inte utreda saken vidare. Båda ärendena är nu avskrivna, säger Mahshid Sepahvand, handläggare på Konkurrensverket.

I projektet kring Dillen var tipsarens uppgifter felaktiga, uppger Gotlandshem. När det gäller Bläckfisken fanns redan ett ramavtal med byggbolaget om nyproduktion när erbjudandet om markköp dök upp.

Läs ocksåHyresgästföreningen säger upp samlingslokaler

— Hade vi fått erbjudande om marken om vi inte hade ramavtalet, ja det kan jag inte svara på. Men markköp omfattas inte av lagen om offentlig upphandling, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Har det här fått er att se över era upphandlingar?

— Inte på grund av det här. Förra året gjorde vi en del förändringar i hur vi upphandlar vår nyproduktion och det är ett område som förändras löpande med nya riktlinjer. Det är ett ständigt pågående förbättringsarbete, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Läs ocksåGotlandshem stoppar sommaruthyrning
Läs också Över tio års väntan på lägenheter i Visby Gotlandshem kritiseras för tomtaffär

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.