HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Väggarna var fulla av sot −par stämdes på 23 000

Höganäs 1,5 år i den privata värdens lägenhet kunde ha stått paret dyrt. När de flyttade ut stämdes de på 23 000 kronor för att ha sotat ned.

Värden menade att det måste vara parets fel att lägenheten var full av sot. Besiktningen visade sot på väggar i köket, i sovrum och på toaletterna. Paret, som nekade till anklagelserna, stämdes på 23 000 kronor vid Helsingborgs tingsrätt.

Under rättegången berättade paret att visst hade de tänt sterinljus lite då och då, men inte i någon onormal omfattning. Det samma gällde matlagning, de hade lagat mat men inget överdrivet. De hade städat normalt.

Läs ocksåStämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen

Erik Svensson, jurist på Hyresgästföreningen, företredde paret under förhandlingen.
− Sotet kan ha många förklaringar. Det kan ha kommit från trafiken utanför eller villorna i närheten som värms upp genom vedeldning. Det ligger också ett krematorium i närheten, säger han.

Annons

Nedsotning kan vara en komplicerat historia. Erik Svensson ifrågasatte att värden inte tagit några prover på sotet eller undersökt luftströmmar och magnetiska fält i bostaden. Helsingborgs tingsrätt skriver i sin dom att det finns flera tänkbara källor till sotskadorna och som de såg ut kan det inte anses bevisat att hyresgästerna har vållat dem. De ogillar skadeståndsanspråket och värden ska dessutom betala motpartens rättegångskostnader på cirka 12 000 kronor.

Paret flyttade ut från lägenheten, som ligger i Höganäs, i slutet av 2009. Värden väntande in i de sista med att väcka skadeståndstalan. Enligt hyreslagen har en värd två år på sig efter utflytting. Domen kom i slutet av september.

Annons
Läs också85-åring riskerade att vräkas - därför får hon en chans till
Läs också Ville vräka hyresgäst: Därför får hyresvärdarna betala ett stort belopp Stäms på 340 000 för hundkiss - bestrider fakturan Värden hade inte på fötterna – uppsägning ogillas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.