HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

85-åring riskerade att vräkas – därför får hon en chans till

Helsingborg När den 85-åriga damen, med rullator och med stor möda, hade satt sig ner på sammanträdet hade hon svårt att höra vad som sades. Men hon fick veta att hon var uppsagd från sin lägenhet som hon bott i de senaste 16 åren.
Foto: Pixabay

Kvinnan har sagts upp för att det finns klagomål om att det bankas, bråkas och skriks från hennes lägenhet. Enligt hyresvärden har också två av hennes söner varit hotfull mot en granne.

Kvinnan fick hjälp av sin son att sätta sig på stolen när det skulle hållas förhandling om saken i hyresnämnden. Eftersom kvinnan inte har flyttat trots uppsägningen hade hyresvärden drivit saken dit. Hon har också varit svår att få kontakt med. Under sammanträdet i Helsingborgs tingsrätt beskrev båda parter vad som händer i flerfamiljshuset som ligger i Helsingborg.

Läs ocksåDärför är 30 grader farligt i Sverige och inte i Italien

Historien visade sig ha flera bottnar.

Hyresvärden har fått ta emot klagomål från grannen som bor i våningen nedanför. Han störs så mycket att han inte längre står ut.
– Han har fått sömnsvårigheter och letar nu efter ett annat boende, förklarade värdens ombud och menade vidare att de har ett ansvar för alla hyresgäster i huset.

Kvinnan hade svårt att höra och svårt att förstå vad som sades trots att det fanns en tolk på plats. Sonen fick fullmakt att prata i hennes namn. Han beskrev att hans mamma hade blivit dement och att hon led av minnesförluster. Han visade upp ett läkarintyg. Mamman behövde tillsyn i stort sett hela tiden. Hon hade tidigare haft hemtjänst med det hade inte fungerat. En anledning var att hon inte pratar svenska och personalen inte talade hennes språk. Därför var det nu kvinnans andre son som dagligen skötte om henne.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Förklaringarna till skriken var att eftersom hans mamma hörde så dåligt måste de prata högt. Hon brukade också vakna på nätterna och kunde inbilla sig saker som att de måste öppna dörren för att det kom besök. Om bankandet berättade sonen att det hade hänt att de spikade fast golvplankor för att de var så gamla att de höjde sig på olika ställen. Men den stora orsaken till klagomålen, menade han, var att grannen under överdrev och verkade hitta på. I samband med att hans mamma hade fått ett varningsbrev hade han blivit arg och pratat med grannen, men varken han eller brodern hade hotat någon.

När hyresnämnden frågade om parterna här och nu skulle försöka hitta en lösning var båda positiva.
– Vi vill inte sätta en gammal dam på gatan, sa värden.
Värden hade betänkligheter om sonen, som tar hand om kvinnan, var den rätte att stå för hennes omvårdnad. Sonen, med fullmakten, menade att brodern hade haft sina problem tidigare men inte längre, och som de var nu fanns inga andra alternativ.

Enades i förlikning

Ganska snart kunde de berörda enas i en förlikning. Uppsägningen drogs tillbaka och ersattes med ett års prövotid. Under den tiden gäller enbart en månads uppsägning för båda parter.

Sonen fick höra att det nu var viktigt att hans broder, som sköter om kvinnan, informeras om att det är yttersta viktigt att volymen hålls nere. Vidare är det önskvärt att det utreds om mamman behöver ytterligare hjälp. Sonen blev också kontaktperson för hyresvärden att ringa om det händer någonting eller störningar uppstår.

Sonen godtog förlikningen men var lite orolig.
– Ni måste också lyssna till de andra grannarna, inte bara på han som bor våningen under.

Innan förhandlingen avslutades berättade han att mamman nu också hade fått sömntabletter och inte längre vaknade på nätterna på samma sätt som tidigare.

Läs ocksåTotalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronorEn sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.
Läs också Vidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten" Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.