Annons

Vägrade släppa in hyresvärden – sägs upp

Lund Hyresgästen i Lund misstänks vanvårda sin lägenhet. Men eftersom hon vägrar släppa in hyresvärden går det inte att veta om hon har städat efter att ha blivit varnad. Det spelar ingen roll - nu tvingas hon flytta.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresvärden försökte säga upp Johanna men hon får bo kvar efter ett beslut i hyresnämnden.

Efter en felanmälan upptäckte hyresvärden en gravt vanvårdad lägenhet. Fönstren var täckta, rummen belamrade med prylar och i köket stod gamla matrester framme. Dessutom verkade inte hyresgästen ha kranat vatten i varken badrum eller kök på väldigt länge. En anställd hos hyresvärden tänkte ”hur kan någon bo så här”, när han såg röran.

Hyresvärden gjorde en orosanmälan till socialförvaltningen men blev sedan aldrig insläppt i lägenheten igen. Då sade värden sade upp hyresgästen på grund av vanvården. Under förhandlingen i hyresnämnden dök hyresgästen däremot upp. Hon nekade till anklagelserna om vanvård, men sa att hon inte hade för avsikt att någonsin släppa in hyresvärden igen. Det blir hennes fall.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att kvinnan mycket väl kan ha städat sin lägenhet under de nio månader som gått sedan hyresvärden gjorde sitt besök i lägenheten. Men eftersom hon inte vill släppa in hyresvärden går det inte att veta. Att vägra släppa in hyresvärden är ”inte av ringa betydelse”, skriver nämnden i beslutet som gäller omedelbart. Hyresgästen får bara ett par dagar på sig att lämna sin lägenhet.

Annons
Fakta: Vårda lägenheten - detta gäller!
  • Som hyresgäst ska du vårda lägenheten under tiden du hyr den.
  • Detta innebär i korthet att du ska vara rädd om lägenheten och hålla rent. Det gäller inte bara själva lägenheten utan även andra utrymmen som hör till lägenheten, till exempel källarförråd och balkong.
  • Som hyresgäst har du vanligtvis ingen skyldighet att underhålla lägenheten. Det ansvaret ligger på hyresvärden.
  • Om du som hyresgäst orsakar någon skada i lägenheten så blir du skyldig att ersätta skadan. Ersättningen kan handla om kostnader för reparation och även så kallade följdskador. Ett sådant skadestånd kan dock jämkas.
Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.