Annons

Valbohem rev kafé Röva

Färgelanda Nu är Färgelandakafét, som i folkmun fick namnet Röva, ett minne blott. Men kulturhuset intill sätter käppar i hjulet för Valbohems planerade lägenhetsbygge.
Foto: Kajsa Wedberg
I helgen lät Valbohem riva det gamla kafét "Röva" i Färgelanda. Planen är att bygga hyresrätter på tomten.

I veckan gick grävmaskinen fram på Sågverksvägen i Färgelanda och rev det gula huset, känt som kafé Röva.

Bakgrunden är att det kommunala bostadsbolaget Valbohem vill bygga ett hus med tolv lägenheter på platsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns ett tryck på centrala och moderna lägenheter i Färgelanda och ett hyreshus på den här adressen skulle ge närhet till affärer och annan service, säger vd:n Leif Eriksson. 

Men när det bygget kan stå färdigt står ännu skrivet i stjärnorna. För huset intill har visat sig ha kulturhistoriskt värde. Det handlar en vit träkåk som en gång varit köpmanshus. För Valbohem vill riva även detta hus. Något som den tidigare samhällsbyggnadschefen Jan Myrén sa ja till redan våren 2013. 

Annons

Men när rivningen skulle dra igång satte både politikerna och hembygdsföreningen stopp. Och strax före jul i fjol avslog kommunens myndighetsnämnd Valbohems rivningsansökan. Byggnaden är allt för kulturhistoriskt värdefull, menar nämnden. 

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

– Vi får se vad vår styrelse i Valbohem kommer fram till. Kanske får vi nöja oss med att bygga ett mindre hus enbart på den gamla kafétomten. Men då blir det bara sex lägenheter, säger Eriksson, som är besviken på utvecklingen av ärendet. 

– Huset är så förfallet. Det har varken vatten eller värmesystem. Att stoppa rivningen och hindra bygget är ett gå på tvärs mot samhällsutvecklingen, säger Eriksson. 

Annons

Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Rekordhöjning i Färgelanda – Förhandlaren: "Hård smäll för hyresgästerna" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.