Annons

Välkomnande miljonsatsning

Örebro Språkcafé, nattlig fotboll och gemensamma middagar – allt för att välkomna flyktingar. Initiativen har skapats lokalt med hjälp Hyresgästföreningens miljonsatsning på integration.

Förra hösten bestämde Förbundsstyrelsen i Hyresgästföreningen att satsa två miljoner kronor i en pott där de lokala föreningarna kan söka pengar för välkomnande integrationsinsatser. Hittills har fjorton föreningar sökt och fått klartecken. Nattfotboll i Oxhagen, på planen bakom Hagaskolan, är ett av initiativen som fått medel ur potten.

– ­Det känns kul att den här fonden kunde bidra till att Hyresgästföreningen kunde vara en av aktörerna bakom Nattfotbollen i Örebro som ordnades i samarbete med kommunen och bostadsbolagen, säger Silla Odhnoff som arbetar med lokalt utvecklingsarbete och boinflytande, på Hyresgästföreningen, och den som administrerar miljonsatsningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nattfotbollen blev ett så pass uppskattat inslag i Oxhagen att det nu har lagts till i den ordinarie verksamheten hos den lokala fotbollsföreningen.

– Vad jag förstår har skadegörelsen i området minskat betydligt, samtidigt som fotbollsspelandet har skapat en fin vikänsla, säger Silla Odhnoff.  

Språkcafé i Norrtälje, kulturutflykter i Sollentuna, filminspelning och familjedag med underhållning är andra exempel på aktiviteter som fått medel ur miljonpotten.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

I Gävle fick den lokala hyresgästföreningen hjälp att ordna med gemensamma middagar likt tv-programmet Halv åtta hos mig. Nyanlända och redan etablerade familjer parades ihop och bjöd varandra på middag. Ett prima sätt att lära känna sina nya grannar på säger Silla Odhnoff.

Är du förvånad att inte flera föreningar har nappat på integrationssatsningen?

– Nej, dels är vi än så länge bara i uppstartsfasen av satsningen, dels tar det tid innan det sprids att möjligheten att ansöka finns över huvud taget, säger Silla Odhnoff.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Även om ökad integration är i fokus är förhoppningen att de nyanlända som deltar i aktiviteterna också ska lockas till engagemang i de lokala hyresgästföreningarna.

– Vi behöver dem och deras kunskap. Ju fler perspektiv vi får på hur det är att komma till Sverige och bli del av vår gemenskap desto lättare blir det för oss att veta hur vi kan vara inkluderade på ett bra sätt. En allt större andel av de som bor i hyresrätt har den erfarenheten och vi vill gärna att de känner sig välkomna att utforma framtidens Hyresgästförening, säger Silla Odhnoff.  

Annons

Det finns alltså fortfarande 1,6 miljoner kronor kvar i potten för dem som är intresserade av att välkomna flyktingar i sina bostadsområden.

– Absolut. Finns det inte en lokal förening kan även enskilda medlemmar ansöka. Kontakta mig så hjälper jag till, säger Silla Odhnoff.

– Bra att veta är också att man inte behöver ordna ett jätteevenemang. Ett språkcafé i föreningslokalen eller gemensamma middagar räcker gott, tillägger hon.    

Fakta: 14 initiativ som hittills beviljats bidrag

Kulturutflykter, SollentunaFamiljedag, Alla vi tillsammans, med bl a dans, musik och talangjakt, VästervikGemensam planering, bygge och renovering av lekplats, TörebodaStudiecirklar, dans, musik, odling med mera, Norrtuna/GnestaFilmprojekt, Heby/UppsalaSpråkcafé, matlagning, läxläsning mm, Knutby/NorrtäljeNattfotboll, ÖrebroLokala aktiviteter som hyresgästerna själva väljer, Gävle Matlagning, Halv åtta hos Hyresgästföreningen, GävleSommaraktiviteter för barn och ungdomar, Varberga/ÖrebroStudiehjälp, workshops mm, Vivalla/ÖrebroHyresgästens dag med teater, mat och musik, VetlandaSpråkcafé, fritidsaktiviteter mm, Tuve/GöteborgIdrottsaktiviteter för unga vuxna, Uppsala

Fakta: Hyresgästföreningens miljonpott

Ger bidrag för välkomnande integrationssatsningar.

Maxbelopp per ansökan: 30 000 kronor.

Slutdatum: Pågår så länge det finns pengar kvar i potten.

Frågor? Kontakta silla.odhnoff@hyresgastforeningen.se

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.