Annons

Vallonbygden höjer hyrorna

Finspång Hyrorna hos Vallonbygden höjs med två procent nästa år. Det står klart efter avslutade förhandlingar med Hyresgästföreningen.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyrorna för drygt 1 800 lägenheter höjs nästa år i Finspång.

Kommunägda bostadsbolaget Vallonbygden har drygt 1 800 lägenheter i Finspång. Inför årsskiftet begärde bolaget att få höja hyrorna med 3,1 procent med hänvisning till olika kostnadsökningar.

— Ska vi klara avkastningskrav och soliditetsmål så måste vi få bättre kostnadstäckning. Vi är en av de dyrare kommunerna när det gäller taxor och byggkostnader, förklarade Bengt Berglund, ekonomichef i Vallonbygden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen ansåg att yrkandet låg alldeles för högt och efter förhandlingar landade höjningen i stället på 2 procent för 2019. Det är en högre höjning jämfört med i år då hyrorna gick upp med 0,85 procent.

Annons

— Man tar inte hem några räntevinster längre utan nu slår taxeökningarna igenom mycket tydligare. För Finspångs del så känns runt två procent som en rimlig nivå, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

För en hyresgäst som har en trerumslägenhet på 70 kvadrat innebär höjningen ett påslag på 112 kronor i månaden. Utöver hyrorna kommer avgifterna för parkering och garage att höjas med cirka 10–20 kronor.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

Hem & Hyra har sökt Vallonbygden för en kommentar om de färdiga hyrorna, men utan att lyckas.

Annons

De nya hyrorna träder i kraft vid årsskiftet.

Läs också Ligan som fixar rent i förråden Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen De förhandlar grannarnas hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.