Annons

Vanvård av hund i fokus när uppsägning prövas

Laholm Laholmsbon har varit föremål för tidningsrubriker. Nu riskerar han att förlora sitt hyreskontrakt också.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay
Nu är det upp till hyresnämnden att läsa lagtexten och ta ställning, bland annat om mannens hund ska ha någon roll när de beslutar i fallet. (Hunden på bilden har inget med texten i övrigt att göra).

”Polisen slog larm om vanvårdad hund i missbrukarhem”. Så lät en rubrik i en lokal tidning i januari. I en annan artikel hade man lite tidigare kunnat läsa ”Inbrottstjuvar slog till medan man låg och sov”.
Båda artiklarna finns nu hos hyresnämnden i Göteborg som ska ta ställning till om mannen ska få behålla sitt kontrakt eller inte.

Hyresvärden vill definitivt att mannen ska flytta och har sagt upp honom. Hyresgästföreningen försvarar hyresgästen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt den privata hyresvärden har mannen vanvårdat lägenheten en längre tid och inte bara den, utan en hund också. Länsstyrelsen har gjort tillsynsbesök. Hunden rastas sällan och får gå på toaletter inomhus.

Annons
Mögel i badrummet är en sak som hyresvärden menar att hyresgästen inte informerat om.

Mannen har dessutom inte underrättat värden om brister i lägenheten, såsom svartmögel i badrummet eller den gången som han hade inbrott och ett fönster slogs sönder. (Inbrottet skedde nattetid men upptäcktes först dagen efter när mannen vaknade, bland annat var en tv stulen). Hyresgästen använder också narkotika i lägenheten samt har varit sen med hyror.

Hyresgästen, genom sitt ombud Hyresgästföreningen, bestrider vanvård och uppger att fel och brister han anmälts muntligt.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Hyresgästföreningen anger också följande:
– Hunden är inte vanvårdad och i vilket fall är dess välmående inte rättsligt relevant i sammanhanget.
– Narkotikabruk ”sanktioneras genom straffrättsliga bestämmelser” och är inte en omständighet som motiverar att mannen ska förlora kontraktet då det inte har varit omfattande.

Annons

Hyresnämnden håller sammanträde i ärendet i nästa vecka.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Skulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på prov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.