HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Vår kulturskatt står och förfaller”

Göteborg Mitt i de historiska arbetarkvarteren i västra Göteborg står ett hus med hundraåriga anor. Hade fastigheten skötts om kunde den ha varit bostadsområdets pärla.

I stället har hyresgästerna lämnats att sköta underhållet av sina bostäder själva, och i gengäld kompenserats med en lägre hyra.

Men på senare tid har även den balansen upphävts. För några år sedan försökte hyresvärden Jan Tiberg med hjälp av advokater fördubbla hyrorna, med hänvisning till det attraktiva läget.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Försöket hindrades av Hyresgästföreningen, men värden letar fortfarande nya sätt att höja hyran.

Eva Magnusson har bott i huset sedan 1999. Genom åren har hon stått för inköp av varmvattenberedare, kyl, tvättmaskin och en provisorisk spis. Hon har målat väggar, tak och golv, spacklat, slipat och tapetserat samt ordnat el- och vattenkopplingar.

Annons

Nu hotar arbetsinsatserna att slå tillbaka mot henne själv. Från hyresvärdens perspektiv har nämligen lägenhetens standard höjts, vilket berättigar en högre hyra.

Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

– Ju mer vi tagit hand om bostäderna, desto mer vill värden att vi ska betala. För saker vi själva satt in, säger Eva Magnusson.
Hon älskar kulturskatten hon bor i men har börjat få lust att flytta.

– Ingenting sköts som det ska. Man plåstrar bara över skador för att få höja hyran.

Annons

Att nå hyresvärden är inte det lättaste. Telefonnumret på informationstavlan i trapphuset går till en lokal möbelfirma. Ett butiksbiträde informerar om att värden bara svarar på mejl. När Hem & Hyra når Jan Tiberg hälsar han att han pensionerat sig.

Läs ocksåHöghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.

Till sist svarar en representant via e-post att ”den så kallade nomineringen saknar grund”.

Fakta: Sveriges värsta värdar 2017

Askersund
På sex år har Hyresgästföreningen haft 31 ärenden som gäller Peter Gylling fastigheter i Askersund och Örebro. Hyresgäster har klagat över mögel och dålig luft samt att det varit för kallt. Miljökontoret har inte drivit ärendena vidare då de boende flyttat eller dragit tillbaka anmälan. En person bor nu på annan adress av hälsoskäl. ”När jag tog över huset kände jag inte till problemen men nu är allt åtgärdat. Och lägenheten i fråga har kallhyra”, säger Peter Gylling.

Eskilstuna
Finansgruppen i Stockholm har trots påtryckningar inte åtgärdat alla brister som hyresnämnden beslutat om och utför reparationer först vid hot om rättsliga åtgärder. En boende saknade inför vintern element samt dugligt golv i vardagsrummet. Även fönster behöver målas. När boende klagar över skötseln blir de förlöjligade. Förvaltaren Tomas Dyberg försäkrar att han gjort allt i sin makt. ”Jag respekterar hyresgästernas åsikter, men det här är helt enkelt inte sant.”

Göteborg
En oproportionerligt stor del av klagomålen från hyresgäster i Västra Sverige rör det privata bostadsbolaget Willhem, vilket även får klart lägst resultat i Hyresgästföreningens medlemsundersökning om privata värdar i regionen. Boende klagar över ständigt återkommande renoveringar som görs för att höja standarden efter utflyttning. Willhem i Göteborg har valt att inte kommentera.

Göteborg
KB signalen är en veteran på Värsta värden-listan. Ägaren Lars-Eric Persson fick under 2016 en fastighet tvångsinlöst i Landskrona och äger via bolaget Familjebostäder en annan, tvångsförvaltad, fastighet i Göteborg. Det senare huset är i bedrövligt skick och Hyresgästföreningen har bett om utökad tvångsförvaltning. Värden har genom åren varit notoriskt svår att nå – så även denna gång.

Göteborg
Även Jan Tiberg gör repris som värsta värden-kandidat. Den lokala fastighetsägaren har en lång historia av konflikter med hyresgäster och innehar sedan länge en plats på Hem & Hyras svarta lista. I våras utdömde hyresnämnden ett vite då han inte åtgärdat brister i fastigheten. Även tingsrätten beslutade i höstas om vite då han inte följt miljöförvaltningens föreläggande. ”Du får prata med mina barn”, svarar Jan Tiberg när Hem & Hyra ringer.

Hjo
En hyresgäst har i tio års tid trakasserats av sin hyresvärd Ulf Sterner. Flera gånger har han hotat att vräka henne på grund av obetalda hyror, trots att hon bevisligen har betalat allt i tid. Senast i somras meddelade han socialförvaltningen att hon skulle vräkas. Hyresgästen behövde gå till hyresnämnden för att tvinga fram tapetsering och ommålning. Först efter utsatt tid blev det fackmannamässigt gjort. Hyresvärden har inte gått att nå.

Ludvika
Blötbergets fastigheter hamnar på Värsta värden-listan för tredje gången i rad. Den lilla privatvärden har på mindre än tio år dragit på sig 145 ärenden från Hyresgästföreningen. För närvarande driver föreningen 17 ärenden om bland annat allvarliga brister och skadeståndskrav mot hyresgäster. Värden gör sig okontaktbar för att slippa delgivningar. Företaget avböjer att ge en kommentar.

Malmö
Fastighetsbolaget Djäknegatan 15 AB hyrde ut källarutrymmen till flera hyresgäster och fortsatte att göra det även efter förbud från kommunen. Flera lägenheter hade allvarliga brister och hyresvärden gjorde sig oanträffbar. Dessutom struntade han i att förhandla hyrorna. Efter beslut om tvångsförvaltning såldes fastigheten. Bolagets ägare Devey Dale svarar inte på telefon eller Hem & Hyras meddelanden.

Malmö
Flera gånger har vattnet varit nära att stängas av för bostadsrättsföreningen Thomsons väg på grund av obetalda räkningar. Många klagomål från hyresgäster, bland annat på kalla lägenheter och tvättstuga som inte fungerar. Hyresnämnden beslutade att flera brister i en lägenhet måste åtgärdas, men inget hände på flera månader. Föreningens ordförande återkommer inte när Hem & Hyra ber honom ringa.

Mariestad/Tibro
PL Fastigheter fick tidigare sina hyreshus tvångsförvaltade på grund av farliga elkablar, avstängd värme, perioder utan varmvatten och flera andra allvarliga brister. Det slutade med att husen såldes, men efter det försökte den tidigare ägarens son kräva hyresgästerna på pengar via kronofogden. Sonen har tidigare dömts för misshandel av en hyresgäst. Hem & Hyra har inte kunnat nå bolagets ägare, Carlos Prado Lyon.

Sandviken
Immobilias underhåll av såväl lägenheter som gemensamma utrymmen är kraftigt eftersatt. Det handlar bland annat om vattenläckor, återkommande vägglusproblem, drag, trasiga lampor och tvättmaskiner. Om brister blir åtgärdade är arbetet enligt Hyresgästföreningen ofta inte fackmannamässigt utfört. Vd Jan Göransson verkar oförstående och säger att han inte har nåtts av några klagomål. “Tyvärr har jag tagit in fel hyresgäster.”

Stockholm
Ballo Zachrisson har i över 15 år figurerat på Hem & Hyras svarta lista. I dag äger hon en tidigare tvångsförvaltad fastighet i Bromma, vilken hon återtog genom att använda ett nytt bolag. Genast efteråt vittnade boende om nya trakasserier och en kritisk hyresgäst har sagts upp. Hyresgästföreningen planerar nu en ny ansökan om tvångsförvaltning. ”Felaktiga påståenden alltihop”, sammanfattar Ballo Zachrisson och lägger på luren.

Stockholm
Fastighets AB Senator har struntat i att besiktiga ventilation och låtit boende använda hissar trots att de haft användningsförbud, i några fall under flera års tid. Hyresgästföreningen har även upptäckt att värden brutit mot förhandlingsordningen samt skrivit ogiltiga hyresavtal. Ägaren Jan Fredegård hälsar att han känner sig utsatt för förtal och haft otur med hyresgäster. Han uppger att personal avskedats och att en rad fel åtgärdats.

Stockholm
Karl-Erik Tronner är förutom hyresvärd flerfaldigt varnad och fängelsedömd kändisläkare. Hyresgästföreningen har begärt att hans svårt eftersatta fastighet i södra Stockholm ska tvångsförvaltas. Hovrätten beslutade nyligen att tre hyresgäster ska få tillbaka cirka 30 000 kronor vardera, då deras hyra har varit nästan två gånger för hög. Han är så svår att nå att boende vid tidigare tillfälle har låtsats vara patienter för att få kontakt.

Tobo
För andra gången är Aros Energideklarationer med på denna lista. Sedan förra nomineringen har en fastighet belagts med hyresförbud på grund av att den var hälsofarlig. En mängd brister som enligt hyresnämnden skulle ha åtgärdats i slutet av 2014 blev klara först 2016, sedan en ny ägare köpt bolaget. Många hyresgäster har flyttat. Lägenheterna har då renoverats för att omvandlas till asylboende, men står tomma.

Umeå
Näslunds fastigheter började plötsligt strunta i förhandlingsordningen och höja hyror på eget bevåg. Boende vittnar om mycket dåligt bemötande och värden har svurit åt både Hyresgästföreningens och hyresnämndens företrädare. Numera är de flesta hyresgäster utflyttade och flera fastigheter kallställda i väntan på omvandling till bostadsrätter. Samtliga kundomdömen på Eniro är rena varningar.

Västervik
Under ett års tid har hyresgästerna sex gånger varnats om att elen kan stängas av för att värden Miguel de Paula inte betalat räkningarna. Två gånger blev hoten under en tid verklighet. En trasig värmepanna ledde till att hyresgästerna fick frysa sig igenom tre kalla månader och tvättstugan gick inför årsskiftet inte längre att använda. Hyresgästföreningen har begärt tvångsförvaltning. Värden har valt att inte kommentera.

Västerås
VS-hus har enligt Hyresgästföreningen inte gjort seriösa försök att förhandla om hyrorna. I stället skickade värden omedelbart brev till hyresgästerna och informerade om att hyrorna skulle höjas med upp till 8,6 procent. Hyresgästföreningen stämde värden för brott mot förhandlingsordningen. Hyresgäster har svårt att få brister åtgärdade och ger VS-hus bottenbetyg i enkäter.

Växjö
När värden fick höra att den 29-åriga kvinnan hade två familjehemsplacerade barn boende hos sig blev hon uppsagd. I uppsägningsbrevet skriver CA fastigheter att grannar upplevt det som stötande att kvinnan haft flyktingbarnen boende hos sig, vilket medfört men för värden. Claus Holmgren, regionchef för CA fastigheter, anser att en lägenhet uthyrd för bostadsändamål inte bör användas för att ”bedriva verksamhet”.

Växjö
Den lokala värden Smålandspojkarna valde att ta extra betalt för bland annat kyl och frys, vilket normalt ingår i hyran. Hovrätten beslutade att bolaget skulle betala tillbaka 43 000 kronor till de berörda hyresgästerna. Hyresnämnden gav även Hyresgästföreningen rätt till
5 000 kronor i skadestånd för att hyror höjts utan förhandling. ”Det blir ingen kommentar, det här är rakt av förtal”, säger värden när Hem & Hyra ringer.

Örnsköldsvik
Trasiga balkonger, felande spisar, tilltäppta avlopp, försummat underhåll och en hiss som inte besiktigats på 15 år. Privatvärden Arkaden struntade i både hyresnämndens kallelser samt beslut om åtgärder och fick därför i somras ett vite på 26 000 kronor. I höstas såldes de två berörda fastigheterna till ett annat bolag och förbättringsarbetet är påbörjat. Den tidigare hyresvärden har nyligen avlidit.

Därför finns värdarna på listan
Värdarna på den här listan har gjort sig skyldiga till en eller flera av dessa punkter:

  • Fällts i hyresnämnden.
  • Vägrat att följa hyresnämndsbeslut.
  • Fått ovanligt många klagomål.
  • Gjort sig kända som misskötsamma hyresvärdar på annat sätt.
Läs också Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.