Annons

Värd hotas av 400 000 i böter för brandfara

Bromma Lägenheten är en brandfara – tycker hyresgästen som nu kräver åtgärder – annars ska fastighetsägaren betala 400 000 i vite.
Foto: Roger Rosenlund
Öppningen i taket till vindsutrymmet som det tvistas om.

Ärendet i hyresnämnden drivs genom ombud från Hyresgästföreningen i Stockholm och är av det mer komplicerade slaget eftersom det parallellt utspelar sig i såväl polisanmälningar som kommunala förvaltningar och andra rättsinstanser. Det började med att hyresgästen, enligt egen utsago, köpte kontraktet svart för 350 000 kronor. En lägenhet i två plan varav det undre på cirka 50 kvadrat. Det övre något större.

Men det övre planet var obeboeligt på grund av bland annat dålig värme, enligt hyresgästen. Och dessutom dömdes öppningen mellan våningsplanen ut vid en brandbesiktning. Kvinnan vägrade betala hyra för den övre delen – och fastighetsägaren krävde då henne på 200 000 kronor i utebliven hyra. Där började tvisterna eskalera rejält.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Saken prövades bland annat i hyresnämnden där fastighetsägaren fick rätt och kunde säga upp kvinnans kontrakt. Men det beslutet överklagades och ändrades av hovrätten till fördel för hyresgästen.

Annons

Nu går Hyresgästföreningen vidare och kräver att trappen mellan våningsplanen tas bort och att hålet sätts igen permanent eftersom det dels utgör en brandfara och dels att det rasar kall luft ner till bottenplanet. Om inte det åtgärdas kräver Torbjörn Larsson på hyresgästföreningen att värden ska betala vite om 400 000 kronor.

Värden bestrider dock kraven och hänvisar till utredningar av byggnadsnämnden och miljöförvaltningen. Han hävdar även fortsättningsvis att de båda våningsplanen hör ihop. Hyresgästen kommenterar hela händelsen så här långt:

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– Mitt råd till alla som vill köpa hyreskontrakt – gör det inte det finns inga seriösa fastighetsägare som säljer kontrakt! Man hamnar i en ond cirkel och man sitter fast hos värden, säger hon.

Läs också Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.