Annons

Värd krävde svenskt medborgarskap

Gävle ​En polsk man som kom till Gävle för att arbeta på Gävle sjukhus för två år sedan nekades lägenhet av en privat hyresvärd därför att han inte var svensk medborgare. Mannen anmälde värden till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

​Mannen påpekar i sin anmälan till DO att både Sverige och Polen är medlemmar i EU och att det rimligen inte borde göras någon skillnad på svenskar och andra EU-länders medborgare.

Mannen själv och en personalassistent på Gävle lasarett fick båda vid två olika tillfällen beskedet att hyresvärden Fastpartner inte hyr ut till andra än svenska medborgare. Beskedet lämnades via förvaltaren Fastighetssnabben.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det verkar bli allt vanligare att hyresvärdar vill välja vilka de hyr ut sina lägenheter till och i samband med det gör sig skyldiga till etnisk diskriminering. DOs första strävan är att en förlikning nås mellan hyresvärden och anmälaren.

Annons

De summor som hyresvärdar går med på att betala i liknande fall är högt satta. Nyligen fick en romsk kvinna 120 000 kronor av en hyresvärd i Avesta som inte ville ha henne som hyresgäst på grund av hennes ursprung.

Den relativt höga ersättningen är menad att vara avskräckande. Innan den nya diskrimineringslagen kom 2009 var summor mellan 40 000 och 50 000 kronor vanligast.

Läs ocksåMikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering
– Tanken är att andra samhällsaktörer, arbetsgivare, restauranger med flera, ska avskräckas av de höga summor de kan tvingas betala och att de därför ska tänka efter ordentligt innan de särbehandlar eller diskriminerar någon, sa John Stauffer, jurist på DO, med anledningen av fallet med den romska kvinnan.
Hem & Hyra har inte lyckats nå företrädare för Fastpartner eller Fastighetssnabben.

 

Annons

 

Läs också Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.