HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd riskerar vite på 25 000 kronor

Svalöv I våras beslutade hyresnämnden att den privata värden skulle åtgärda en rad brister i en lägenhet i Kågeröd men inget har hänt. Hyresvärden skyller på coronapandemin. Men det köper inte Hyresgästföreningen.
Foto: Gry Ellebjerg

Hyresgästen bor i en tvåa på 65 kvadrat i Kågeröd. Hon har påtalat en rad brister i sin lägenhet utan resultat. Till slut kontaktade hon Hyresgästföreningen som tog ärendet till hyresnämnden. Den 12 mars beslutade nämnden att den privata värden skulle åtgärda följande brister inom tre månader:

en trasig dörrkarm,
laga ett fönster som inte går att stänga,
ersätta ett glas som saknas på ett av fönstren i sovrummet,
montera tilluftventil i sovrum och vardagsrum,
se till att fönstret i vardagsrummet går att öppna,
se till att balkongdörren går att stänga,
laga sprickor på balkongplattan och att åtgärda fogar mellan stenplattor och balkongen.

Läs ocksåOnåbar värd vägrar röja upp – riskerar vite på 30 000 kronor

I mitten av juni kunde hyresgästen intyga att bristerna inte åtgärdats. Hyresgästföreningen beslutade att ta ärendet till en ny vända i hyresnämnden men den här gången ansökte de om vitesföreläggande om bristerna inte åtgärdas inom två månader från hyresnämndens beslut. Det innebär att värden riskerar vite på 25 000 kronor om bristerna inte åtgärdas.

Enligt den privata värden Michael Jönsson har han inte kunnat vidta några åtgärder på grund av coronapandemin.

− Fönstren ska bytas men på grund av coronan är det fördröjt. Hantverkare vill inte gå in i lägenheterna. Jag har även beställt OVK-besiktning men de vill inte komma ut. Står hela världen still kan inte jag tvinga folk att gå in i fastigheten.

Läs ocksåHär sa värden upp alla på adressen – därför får hyresgästerna bo kvar

Men Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren köper inte värdens argument.

− Jag hade absolut lagt ärendet på is om jag fått bevis på att det värden säger stämmer. Men jag har kontakt med många hyresvärdar och ingen uppger att det är svårt att få hantverkare att utföra reparationer. Dessutom har hyresgästen erbjudit sig att lämna nycklar så att hanterverkarna kan arbeta i en säker miljö.

Hur det går avgörs den 15 september då parterna möts i hyresnämnden i Malmö.

Läs ocksåKriminella misstänks tvätta pengar via hyresfastigheter
Läs också Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Fyra månader utan spis − höggravida Rebecca lagar familjens mat på golvet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.