Annons

Värdar ger sommarjobb till unga

Örebro Det är främst de större bostadsbolagen i Värmlands och Örebro län som erbjuder sommarjobb till ungdomar. Många gör det för att öka känslan för området.

Hem & Hyra har frågat bostadsbolagen i sju län i Mellansverige om och varför de erbjuder sommarjobb. Det visar sig att det framförallt är de större bolagen – som Örebrobostäder och Karlstad bostads – som erbjuder egna sommarjobb och/eller feriepraktik, men det finns utstickare bland de mindre bolagen. Bland annat Norabostäder och Säfflebostäder.

Även Lindesbergsbostäder som låter kommunen sköta anställningsprocessen, och tar in sex sommarjobbare via dem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Norabostäder, Örebrobostäder privatvärden Willhem och Karlskogahem styr på olika sätt så att alla eller en viss del av sommarjobben går till ungdomar som är hyresgäster.

– Vi ser det som ett mervärde att ungdomar som är hyresgäster få sommarjobb hos oss. Vi tror att jobba på sitt område där man bor ger en bra känsla och att man säkert blir mån att vårda och tala gott om sitt bostadsområde, säger Peter Vogler på Karlskogahem.

Och just så tycker Félix Yamba Yamba att det är. Han är hyresgäst och jobbade för sin privata hyresvärd Stena fastigheter förra sommaren och tyckte det var så givande att han har sökt jobb där i år igen:

Annons
Läs ocksåSommarjobbade hos hyresvärden: "Man får en bild av vuxenlivet"Hoppsan! Alen Jusić har fått olja på sig.

– Det kändes lite extra bra att man bidrog med något till området. Att soprummet och lekparken kändes nya och fräscha när vi målade om dem till exempel, säger Félix.

De åtta av 15 bostadsföretag i Örebro och Värmlands län som svarat att de har sommarjobbare, menar att det finns flera fördelar med att anställa ungdomar. Bland annat att de ska få upp ögonen för ett framtida yrke.

– Vi tycker det är jätteviktigt ur flera aspekter: långsiktig kompetensförsörjning, employer branding, socialt ansvarstagande och boinflytande, svarar Örebrobostäders Karin Nordmark.

Läs ocksåTelge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

De anställer unga i sommar

Örebrobostäder

Annons
185*
Karlstadbostads Minst 65**
Stiftelsen Karlstadhus  12-14
Karlskogahem 6
Lindesbergsbostäder  6
Norabostäder  9
Säffle 6-10
Willhem 60 i hela landet

*100 sommarjobbare och 85 feriepraktik. 30 procent ska gå till hyresgäster.
**65 egna sommarjobbare. Men även feriejobbare från kommunen.

Läs också Emma drog vinstlotten - vann ett eget hem i Uddevalla Här fick 90 unga hyresgäster jobb I Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.