HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden i Bjuv ska betala 50 000 kronor i skadestånd

Bjuv En hyresvärd i Bjuv får betala ett stort skadestånd för ett avtal som skrevs innan han tog över fastigheten. ”Vi hoppas att det sänder ut tydliga signaler till alla fastighetsägare”, säger Hyresgästföreningen.
Foto: Gry Ellebjerg
Huset byggdes och ägdes av Konsum 1918. Sedan 1965 har fastigheten varit privatägt.

När Hyresgästföreningen och Dogar fastighets och recycling AB möttes i hyresnämnden i Malmö var båda överens om att brott mot förhandlingsordningen har skett. Men parterna var djupt oense om storleken på beloppet.

Hyresgästföreningen yrkade på 210 000 kronor som grundades på antalet lägenheter i fastigheten medan hyresvärdens ansåg att 5000 kronor var mer rimligt och att det enbart skulle gälla en lägenhet.

Läs ocksåMatilda flyttade in till kaos

Enligt fastighetsägaren hade han ingen vetskap om att det fanns en förhandlingsordning när han köpte huset. Därför har han handlat i god tro vilket var det argument som lades fram vid hyresnämnden.

Hyresgästföreningen menade att det ligger på fastighetsägarens skyldighet att ta reda på om det finns en förhandlingsordning eller inte vid nyförvärv av fastigheter. Parterna kunde till slut enas om ett skadeståndsbelopp på 50 000 kronor. Även om beloppet blev betydligt lägre än vad Hyresgästföreningen hade hoppats på tror de att uppgörelsen sänder ut en viktig signal.

− Vi nådde inte hela vägen fram med vår argumentation men vi har påvisat att värden bröt mot förhandlingsordningen och att det får konsekvenser. Vi hoppas att det sänder ut tydliga signaler till alla fastighetsägare.

Läs ocksåMatildas skandalvärd dras inför rätta – stäms på 210 000 kronor

− Om du köper en fastighet är det din skyldighet att kontrollera om det finns en förhandlingsordning, säger Fredrik Malmberg, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarens ombud Tony Lidberg är kritisk till att fastighetsägaren ska betala skadestånd för något han inte var medveten om.

− Det är ingen som har informerat honom om att det fanns en förhandlingsordning. Det är klart att det är beklagligt att behöva betala böter för något som man inte har känt till. Att det skulle bli någon form av vite var vi överens om.

Läs ocksåHuset i Bjuv – en regelvidrig kassako

− Vi hade yrkat på att han skulle betala 5 000 kr för en lägenhet som vi anser att det här berörde. Men det är ju så att han har haft en förhandlingsordning från 1995 i sin fastighet och då gäller det alla lägenheter oavsett.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Dogar fastighets och recycling AB i Bjuv. Då handlade det om hyresgästen Matilda Janzon som fick betala 6 400 kronor för 35 kvadrat. Då ingick läckande fönster, folk som bodde i källaren och ett sopkrig. Hyresgästföreningen lyckades sänka hennes hyra till 3950 kronor i månaden. Det var i samband med det som Hyresgästföreningen upptäckte bristerna i hyresförhandlingen.

Läs också Anna tvingades sälja sig till värden – för att familjen inte skulle vräkas Hälsinge Kulturfastigheter svarar på kritiken från hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.