Annons

Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta

Göteborg Fuktskador som plötsligt blivit akuta tvingar hyresgäster i Kortedala att evakuera mitt i julhelgerna. 24 hushåll måste utrymma i månader. Med bara några dagars varsel fick Miriam Brattgård och hennes sambo packa ihop sitt hem strax före jul, utan att veta när de får flytta tillbaka igen.
Miriam Brattgård och hennes sambo har med bara några dagars varsel tvingats packa ihop sin lägenhet sedan en långvarig fuktskada blivit akut.
Foto: Terje Carlsson
Miriam Brattgård och hennes sambo har med bara några dagars varsel tvingats packa ihop sin lägenhet sedan en långvarig fuktskada blivit akut.

– Vi mår skit. Vi jobbar heltid båda två. Det är så himla struligt att behöva flytta med kort varsel. Vi har två hundar också och tre rum att packa ner i flyttkartonger. Vi vet inte hur vi ska hinna med allt.

Miriam Brattgård står mitt i ett flyttkaos. Hon har bott på Beväringsgatan i Göteborg sedan 2020. För något år sen upptäcktes svarta fläckar i hennes badrum. För några månader sedan blev situationen ohållbar, när det började lukta fränt av fukt och mögel i köket.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Miriam gjorde då en felanmälan till hyresvärden Poseidon, vilket ledde till att en byggfirma borrade upp ett stort hål under diskbänken. Hålet innebar att lukten blev värre. I slutet av oktober i år meddelade en husvärd att det hela ”snabbutreds av högre ort”.

Hålet under diskbänken avslöjade allvaret i den fuktskada som drabbat Miriam Brattgårds lägenhet.
Hålet under diskbänken avslöjade allvaret i den fuktskada som drabbat Miriam Brattgårds lägenhet.

– Vi har vetat om sedan augusti i år att vi verkligen har stora problem med fukt i vår lägenhet eftersom det då började stinka under diskbänken i vårt kök. Vi har gjort en massa åtgärder kring det, rensat avloppet och annat. Men inget hjälpte, säger Miriam.

Fuktskador tvingade fram akut flytt

Mögelstanken ledde till att Miriam Brattgård och hennes sambo fick huvudvärk och inte kunde vistas normalt i sitt kök. Poseidon lät byggfirman göra några mindre reparationer och andra försök att få bort lukten.

Men så, mindre än två veckor före jul, kom hantverkarna med ett plötsligt besked. Paret fick två dagar på sig att packa ihop sina tillhörigheter och flytta till en evakueringslägenhet lite längre bort på samma gata.

När Hem & Hyra träffar Miriam är hon både ledsen och arg.

– Bemötandet från Poseidon har varit under all kritik. Vi har inte fått något besked om hur länge vi ska bo i den andra lägenheten. De säger både flera månader och flera år, beroende på vem vi pratar med.

Läs ocksåUnikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger"Mohamed Rage hör till de hyresgäster vars badrumsrenovering nu blir lite mindre dyr. Hyresgästerna på Siriusgatan har länge protesterat mot de kraftiga hyreshöjningar som följer när hyresvärden Familjebostäder rustar upp deras hus. Bild från ett fackeltåg i området i november förra året.
Miriam Brattgård är inte den enda som drabbas av den plötsliga evakueringen. Ytterligare 23 hushåll måste flytta ut senast i januari. Hyresvärden kan inte svara på hur lång tid renoveringen tar, men minst ett par månader får hyresgästerna räkna med.
Miriam Brattgård är inte den enda som drabbas av den plötsliga evakueringen. Ytterligare 23 hushåll måste flytta ut senast i januari. Hyresvärden kan inte svara på hur lång tid renoveringen tar, men minst ett par månader får hyresgästerna räkna med.

Jättehuset på Beväringsgatan byggdes 1959 och är en del av allmännyttan i Göteborg. Huset har totalt 458 lägenheter i nio trappuppgångar.

Boende i fastigheten har länge varit kritiska till bristen på underhåll. Hem & Hyra har tidigare berättat om hur omstridda renoveringsplaner lagts på is, och hur hyresgästerna längtat efter ny ventilation.

Värden: ”Borde ha agerat tidigare”

Det är inte bara Miriam Brattgård och hennes sambo som nu måste flytta. På ett möte den 13 december fick fler hyresgäster information om att de måste lämna sina hem under renoveringen.

Annons

Poseidons distriktschef i Kortedala, Magnus Alexandersson, var med på mötet.

– Det rör sig om totalt 24 lägenheter som nu måste renoveras akut. I sex av lägenheterna flyttar de boende innan jul, övriga 18 flyttar efter årsskiftet. Vi kommer att ta särskild hänsyn till de äldre och erbjuda hjälp med flyttlådor och annat för att underlätta flytten.

Varför är det så bråttom?

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

– Vid en besiktning för ungefär ett och ett halvt år sedan gjordes en bedömning om att läget inte var så akut. Det visade sig vara en felaktig bedömning. Nu när vi ser läckorna så kan vi konstatera att vi borde ha agerat tidigare.

Magnus Alexandersson är distriktschef på Poseidon.
Magnus Alexandersson är distriktschef på Poseidon.

Det finns hyresgäster som är missnöjda med informationen kring läckorna, vad tänker du om det?

– Vi kunde helt klart varit bättre i vår kommunikation och information om flytten borde kommit tidigare. Vi beklagar detta.

Hur lång tid kommer renoveringen att ta?

– Det kommer att behöva rivas i väggar och annat. Sedan tar det minst 3–5 månader att torka, innan vi kan påbörja själva renoveringen. Vi vet inte exakt hur länge de boende kommer att tvingas bo i sina evakueringslägenheter.

Kommer renoveringen leda till högre hyror?

– Vi inleder nu en samrådsprocess med Hyresgästföreningen och så får vi se vad den leder till. Men det är svårt att göra renoveringar utan att det påverkar hyran.

Fuktskador kan driva upp hyran

Catherine Holt är förtroendevald i den lokala hyresgästföreningen. Hon är upprörd över hur hyresvärden har behandlat hyresgästerna på Beväringsgatan.

Annons

– Vi är beredda på att ta strid här mot att Poseidon vill genomföra en omfattande renovering för att kunna höja hyrorna. Jag har erfarenhet av liknande fall och våra medlemmar vill inte ha högre hyror.

Catherine Holt företräder den lokala hyresgästföreningen på Beväringsgatan. Hon tänker ta strid för att hyresgästerna ska slippa standardhöjningar som höjer hyran när värden renoverar efter fuktskadan.
Catherine Holt företräder den lokala hyresgästföreningen på Beväringsgatan. Hon tänker ta strid för att hyresgästerna ska slippa standardhöjningar som höjer hyran när värden renoverar efter fuktskadan.

Även Catherine Holt var med på informationsmötet i mitten av december, då Poseidon erbjöd de boende möjligheten att ställa frågor om renoveringen. Trots den akuta situationen var det få som var på plats.

– Folk var chockade. Det kom 6–7 hyresgäster av de 24 som nu måste flytta. De äldre hade mycket ångest och många är rädda inför framtiden. Alla boende vill ha det fint, men när de hör prislappen för det så säger alla nej.

Vem bär ansvar för att det blir så här, enligt dig?

– Alltså, tjänstemännen skyller på politikerna och det är faktiskt politikerna som bär det yttersta ansvaret för att det blir så här, eftersom det är lägenheter som tillhör allmännyttan.

Vill slippa högre standard

När Hem & Hyra träffar Miriam Brattgård mitt i flyttkaoset säger hon att hon vill fortsätta kämpa för att slippa hyreshöjningar.

– Vi vill inte ha någon standardhöjning som höjer hyran, vi vill bara att de åtgärdar det som behövs så att det går att bo här. Vi älskar vår lägenhet, vi vill kunna bo här och inte i en annan lägenhet.

LÄS MER Så funkar hyran om du måste flytta till en evakueringslägenhet

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.