HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Omstridd renovering läggs på is

Göteborg Jätterenoveringen på Beväringsgatan i Göteborg läggs på is. ”Vi ska bygga väldigt mycket nya bostäder nästa år. Därför har vi har fått göra omprioriteringar i vår budget”, säger Poseidons informationschef Linda Thorsson

Bytet av de 60 år gamla stammarna har skjutits upp och kommer inte att bli av under 2018. Den informationen fick hyresgästerna i det stora Kvibergshuset av Poseidon mitten av november.

Mirja H. Lappalainen sitter i hyresgästernas samrådsgrupp. Hon säger att hon och hennes grannar är både förvirrade och undrande inför beskedet.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

– Vad är det som händer egentligen? För 1,5 år sedan var det jätteakut med stambyte enligt Poseidon, eftersom vi haft vattenläckor. Nu blir det inga nya stammar och antagligen inget underhåll heller. Alla undrar, även de grannar som vill ha renovering i sina lägenheter och är beredda att betala mer i hyra för det, säger Mirja H. Lappalainen.

Linda Thorsson, informationschef på Poseidon, säger att bolaget tvingats att prioritera om i sin budget. Orsaken är uppdraget från politikerna att kraftigt öka byggtakten.

– Vi kan inte gasa för fullt både när det gäller ombyggnad och nybyggnation. Vi kommer att påbörja ombyggnad av 780 lägenheter under 2018, men Beväringsgatan är ett projekt vi inte startar under året, säger Linda Thorsson.

Läs också400 hyresrätter i Hjällbo kan ombildas till bostadsrätter

Hon säger att det finns flera andra renoveringsprojekt i olika stadsdelar som också senareläggs. Men eftersom de projekten ligger längre fram i tiden och inte har kommunicerats med hyresgästerna än, vill hon inte säga exakt vilka de är.

– Däremot kommer vi att jobba på som planerat i Lövgärdet, med Näverlursgatan i Frölunda, Zachrissonsgatan vid Munkebäckstorget, Hogenskildsgatan i Lunden och kvarteret Skäppan i Kville, säger Linda Thorsson.

Stammarna på Beväringsgatan är nästan 60 år gamla. Tidigare har ni betraktat ett stambyte i huset som akut, gör ni inte det längre?

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

– Vi bedömer absolut att det finns ett behov. Det är många saker vi vill göra, men vi kan inte starta allt på en gång, mitt under en brinnande högkonjunktur. Vi måste prioritera.

Vad händer med diskussionerna med Hyresgästföreningen och samrådsgruppen nu? Har ni bestämt än hur renoveringen ska genomföras?

– Nej, vi är inte riktigt framme i den frågan än. Men vi tar med oss de diskussioner vi haft, så får vi se var vi tar det ifrån när vi börjar igen, säger Linda Thorsson.

Mirja H. Lappalainen på Beväringsgatan undrar också varför inte Hyresgästföreningen hört av sig än till de boende.

– Vi har inte hört ett endaste dugg, det gör oss lite undrande, säger hon.

Jessica Olsson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen:

– Vi har väntat på klartecken om att Poseidon gått ut med informationen till hyresgästerna först. Det är Poseidons beslut, så det ska komma från dem. Men nu när vi vet att de pratat med de boende så ska vi kontakta samrådsgruppen.

Fakta: Beväringsgatan

Det stora hyreshuset på Beväringsgatan i Kviberg är byggt i slutet av 1950-talet och i stort behov av stambyte.

Samtidigt har många hyresgäster motsatt sig kommunala Poseidons planer på att höja hyran i samband med renoveringen, eftersom de menar att det i grunden handlar om eftersatt underhåll.

Dessutom har många i huset så små marginaler att de skulle tvingas flytta även vid en liten hyreshöjning, menar boendegruppen Stå upp för Beväringsgatan.

Läs också Renovering höjer hyror i Kungälv: "Blir alldeles för dyrt för mig" Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.