Annons

De längtar efter ny ventilation – har inte fungerat sedan 2015

Göteborg I många lägenheter på Beväringsgatan är enda sättet att få in luft att öppna fönstret. Men nu pågår arbetet med ny ventilation och i vinter ska det vara klart. ”Lärdomen är att man ska stå på sig”, säger Axel Lyckberg, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
Foto: Gustaf Görfelt
Anna-Lena Pettersson, Mirja Lappalainen och Axel Lyckberg ser fram emot att få ordentlig ventilation i sitt hyreshus. "Jag hade 27 grader i sovrummet för några veckor sedan. Det går inte att vara hemma på dagarna när det är så" säger Mirja Lappalainen.

Mirja Lappalainen bor på åttonde våningen i det gigantiska hyreshuset i Kviberg. Hon sitter i styrelsen för den lokala hyresgästföreningen.

– Jag har ingen ventilation alls. Det enda sättet att få in luft är att öppna fönstren. Eftersom jag bor så högt upp så blåser det ofta lite, det är värre för dem längre ner, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu pågår arbetet med ny ventilation för fullt, både på taket och inne i de 458 lägenheterna i huset. Något som Mirja Lappalainen, Axel Lyckberg och deras granne Anna-Lena Pettersson säger att de väntat länge på.

Senaste gången en OVK (obligatorisk ventilationskontroll) gjordes på Beväringsgatan var 2015. Den gav ett underkänt resultat.

Fastighetsägaren Poseidon planerade att åtgärda ventilationen i samband med ett stambyte. Men 2017 lades stambytet på is och då blev även ventilationsarbetet hängande i luften.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.
Mirja Lappalainen.

– Miljöförvaltningen lät först Poseidon vara i fred och sade till oss att bolaget hade en plan. Men efter att vi gjort upprepade påstötningar så visade det sig att förvaltningen inte kände till att stambytet var uppskjutet. Då kom det ett åläggande, säger Mirja Lappalainen.

Arbetet var från början tänkt att börja i augusti 2019, men försenades av problem med upphandlingar och bygglov. Sedan kom vintern, vilket gjorde att byggstarten fick vänta till mars i år.

Nu är renoveringen dock i gång och det är bra, framhåller Axel Lyckberg.

Annons
Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

– Vi är väldigt nöjda med att Poseidon tagit tag i det nu. Det svarar upp mot de förväntningar man kan ha på en hyresvärd, säger han.

Axel Lyckberg har fått nya borstlistventiler över fönstren i sin och sambons lägenhet.

Carl Endresén är Poseidons förvaltare i Kviberg och Gamlestaden. Han berättar att det som händer nu är att hela ventilationssystemet görs om.

Det gamla systemet byggde på att luften skulle tas från trapphusen. Men det fungerar inte längre, bland annat för att det är tätare dörrar. Samtidigt råder väldigt olika förhållanden i olika delar av den väldiga huskroppen.

– De gamla fläktarna på taket har bara ett läge, och det är fullt blås. De går inte att injustera. Därför har vissa lägenheter haft väldigt bra ventilation och andra ingen alls, säger Carl Endresén.

Nu byts fläktarna uppe på taket ut. Dessutom görs mindre åtgärder i var och en av lägenheterna. Det handlar om nya ventiler i fönster eller ytterväggar och nya ventilationskanaler i köken som kopplas ihop med badrumsventilationen. I vissa fall byts även fönstren ut. Åtgärderna beräknas inte ta mer än max en halvdag per lägenhet, ofta mindre.

– Men vi måste ha tillträde först, och hyresgästen måste ha röjt undan blommor och liknande. Bara det är en process med över 450 lägenheter. Men det är ändå lättare än om de varit utspridda i flera byggnader, säger Carl Endresén.

En oväntad faktor i arbetet var att en pandemi bröt ut. Det har gjort att alla lägenheter där det bor hyresgäster äldre än 70 år har fått vänta av smittskyddsskäl.

Annons
När huset på Beväringsgatan byggdes 1955–1960 var det det största hyreshuset i norra Europa. Huset har 458 lägenheter i nio trappuppgångar och 13 våningar. I fastigheten finns också några affärs- och företagslokaler.

– Vi sparar dem till slutet av arbetet och tar dem i ett svep då. Vi ska försöka ordna en tom lägenhet dit de hyresgästerna kan gå och ta en kopp kaffe och en kaka, under tiden som det är arbete hemma hos dem, säger Carl Endresén.

Planen är att allt byggarbete ska vara klart i november. Men sedan behöver en ny OVK göras och värmen i alla lägenheter justeras in. Den fasen kommer att pågå till februari.

När arbetet påbörjades i våras fick vissa hyresgäster väldigt kallt i sina lägenheter. En man Hem & Hyra pratar med säger att han hade 11 grader inne en morgon och fick sätta igen den nyinstallerade ventilen.

Carl Endresén säger att Poseidon är medvetna om att detta har förekommit, men att det berodde på att de gamla fläktarna fortfarande var inkopplade. Med det nya systemet ska det inte kunna bli så kallt.

– Men vissa kommer säkert att uppleva att de får det mer dragigt. Nu får de ju in friskluft och det har de inte haft tidigare.

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.