Annons

Värden hade inte på fötterna – uppsägning ogillas

Helsingborg När värden ansåg sig ha blivit hotad sades hyresgästerna upp. Men vad var det egentligen som hände? Tingsrätten reder inte ut men ogillar ändå uppsägningen.
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson
Hyresgästerna får behålla kontraktet. Hyresgästföreningens Tobias Gradén, som var deras ombud, anser att det är helt rätt.

En dag i oktober och en fastighetsskötare skickas ut för att fixa en garageport på en innergård i Helsingborg. Fastighetsskötaren träffar några hyresgäster och kontaktar en stund senare bostadsbolagets ställföreträdande som anländer. Ytterligare en stund senare kontaktas polis.

Så långt är parterna överens. Men vad som hände den här eftermiddagen är det sedan delade meningar om. Enligt värden har en av hyresgästerna hotat och provocerat med ord som ”ska vi göra upp!” och ”ska vi slåss?” Enligt hyresgästerna har de inte sagt något sådant utan har istället uppmanats att flytta för att de anmäler för många fel i huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter händelsen sades paret upp. Men de flyttade inte självmant och Hyresgästföreningen beslutade sig för att driva fallet som hamnade i Helsingborgs tingsrätt. Här kom det framför allt att handla om juridik.

Hyresvärden sade upp paret på grunden ”särskilt allvarliga störningar i boendet”. Och redan där är det fördel hyresgästerna, menar tingsrätten som nu ogillar uppsägningen.

Den springande punkten är ”störningar i boendet” för en störning i juridisk mening kan inte här riktas mot någon som inte bor i området. I korthet summerar tingsrätten sitt beslut så här:

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hyreslagens regler om störningar i boendet gäller fall då någon som bor i området drabbas.

Om någon inte bor i närheten som anställda eller lokalhyresgäst är det regeln om ”bevarande av sundhet, ordning och gott skick” som ska tillämpas.

Så i detta fall, menar tingsrätten, ska uppsägningen ogillas oavsett vad som har hänt. Den som påstås ha hotats bor inte i området och hotet är inte heller av det ”slag” att grannar har drabbats eller störts.

Läs ocksåGinzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!"Ginzagrundaren Hasse Haraldsson bygger hyresbostäder och får Fåglum på Västgötaslätten att frodas.

Tobias Gradén, Hyresgästföreningens jurist som försvarade hyresgästerna, menar att liknande fall har prövats tidigare med ungefärligt samma resultat.
– Tingsrätten har uppmärksammat dessa. Domen är helt rätt och jag är inte förvånad över utgången, säger Tobias Gradén.

Annons

Bostadsbolaget förlorar inte bara fallet de döms också att betala rättegångskostnaderna på 17 500 kronor.

Hem&Hyra har varit i kontakt med hyresvärdens ombud som meddelar att de inte har någon kommentar.

Läs mer om stämningen mot hyresgästerna.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.