Annons

Värden ljög i hyresnämnden

Norrköping Östgötaporten vägrade åtgärda felen i familjen Chabos lägenhet. När fallet till sist skulle prövas ljög bolagets ansvarige för hyresnämnden och åkte på solsemester.
Foto: Jakob Kindesjö
Efter flera års kamp ska Chamoun och Carina Chabo nu få lägenheten renoverad.

Hål i golvmattan, rostiga rör i badrummet, ruttet trä under diskhon, tak som behöver ny färg och nednötta tapeter som inte bytts på över 19 år. Listan med brister i familjen Chabos lägenhet kan göras lång. Trean i Hageby har varit deras hem sedan 1996, men önskemålen om ommålning och nya tapeter har fått kalla handen av Östgötaporten, en av Norrköpings största privata hyresvärdar.

– Vi har tjatat och tjatat i flera år, men det händer ingenting. De erbjöd oss att flytta till en helt nyrenoverad lägenhet med mycket högre hyra, men vi trivs bra här och vill inte flytta, säger Carina Chabo.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I somras fick de nog och vände sig till hyresnämnden och anmälde bristerna. Men trots påstötningar från domstolen gav bolaget ingen respons alls.

Först en halvtimme före förhandlingen, två månader efter anmälan, hörde bolagets ansvarige tjänsteman av sig i ett mejl.

”Hej! PGA akut sjukdom kan jag ej närvara idag. Ingen ersättare med kort varsel.”

Läs ocksåDe blev utan spis i en månad

Om ena parten är sjuk så är det giltigt skäl för att ställa in förhandlingen. Nämnden begärde in ett sjukintyg, men något sådant dök inte upp. För tjänstemannen var inte alls akut sjuk. På sociala medier kunde han i stället ses fira semester i Spanien.

Annons

– Rent generellt, att någon ljuger för hyresnämnden, det ser jag mycket, mycket allvarligt på, säger hyresrådet Christer Grönevall.

Lögnen får inga juridiska konsekvenser. Hyresnämnden fortsatte i stället förhandlingen och begav sig hem till familjen för att besiktiga lägenheten.

Läs ocksåTornen rustas i Hageby

Beslutet efteråt blev unikt. Östgötaporten tvingas åtgärda bristerna mot ett vite på 25 000 kronor. Det är första gången på fem år som en hyresvärd fälls till detta i Östergötland.

– Det är exceptionellt. I 99 fall av 100 kommer man överens om en förlikning. Här har bolaget inte hört av sig alls i sakfrågan, säger Christer Grönevall.

Senast den siste mars ska renoveringen vara utförd.

Annons

– Det känns skönt, men det är dåligt att det här skulle behöva gå så långt som det har gjort, säger Carina Chabo.

Läs även: ”Jag var inte sjuk, jag var utomlands”

(Rättad version)

Läs också Utemiljön rustas upp i Hageby Utemiljöer rustas i Norrköping De vill råda bot på sopslarvet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.