Annons

Värden ska stoppa störningar från skrikande barn

Nyheter Det är värdens ansvar att få bukt med störningar som kommer från ett barn. Nu riskerar familjen att sägas upp.
Foto: Getty Images
Måste sluta störa. Rikshem måste få bukt med störningar som kommer från ett barn, enligt beslut i hyresnämnden.

Sonen, som har en neuropsykiatrisk diagnos, gallskriker och slår i elementen så att grannarna blir störda. Värden har haft flera samtal med pojkens föräldrar. De känner sig förföljda av den natt­arbetande grannen. Nyligen möttes värden Rikshem och de klagande grannarna i hyresnämnden.

Ljudfiler spelades upp som bevismaterial. En handfull grannar berättande om sina upplevelser. Enligt dem kan oljuden börja redan vid fyra på morgonen och sluta klockan två på natten.  Hyresvärden menar att det inte kan tas särskilt hänsyn till nattarbete när vidden av en störning ska bedömas. Utifrån den utredning som gjorts anser sig Rikshem ha svårt att säga upp en barnfamilj med ett barn med en neuropsykiatrisk diagnos. Störningsjouren har varit på plats flera gånger men med undantag för ett tillfälle inte kunnat konstatera några störningar utan enbart normala levnadsljud, enligt Rikshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden försökte utan framgång att få till en förlikning mellan parterna.

Beslutet blev att värden inom en månad ska åtgärda störningarna. Rikshem har överklagat till hovrätten.

Annons

– Det här är ett ovanligt fall. Vi ska göra åtgärder på mycket kort tid gällande saker som är svårt för oss att lösa, säger Tina Pelles, bolags­jurist på Rikshem.

Läs ocksåRiskerar sägas upp för autistiske sonens skrik

Värden tittar nu på olika lösningar. Exempelvis att hitta ett annat lämpligt boende till familjen med den funktionshindrade sonen.

Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Norrland, anser att kommunen kan göra mer för familjen.

– Varken Hyresgästföreningen eller grannarna har något intresse av att ställa familjen på bar backe. Ett alternativ är att kommunen köper en villa som hyrs ut, säger Niclas Sundell.

Annons
Läs ocksåNyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyrorEn tvådelad bild med en lila napp och en hand som håller en domarklubba över en bok med titeln "Hyreslagen".

Hyresnämnden skriver att utgången inte är given om värden skulle bestämma sig att säga upp familjen. Beslutet ska inte ses som ett krav på uppsägning, vilket grannarna krävt.
Skulle så ändå bli fallet kan Hyresgästföreningen företräda båda parter. I sådana fall ska juristen som företräder familjen inte ha varit inblandad i ärendet tidigare.

I ett liknande fall under 2019 beslutade hyresnämnden i Jönköping att Växjöbostäder skulle åtgärda störningar från ett autistiskt barn. Bolaget överklagade till hovrätten, men eftersom värden hittat en annan bostad till familjen som orsakat störningarna, har överklagan dragits tillbaka.

Läs också 77-åring hotade grannarna med yxa – döms men slipper betala skadestånd Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Tv-tittande kvinna stör grannarnas nattsömn – kan tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.