HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värden ska stoppa störningar från skrikande barn

Nyheter Det är värdens ansvar att få bukt med störningar som kommer från ett barn. Nu riskerar familjen att sägas upp.
Foto: Getty Images
Måste sluta störa. Rikshem måste få bukt med störningar som kommer från ett barn, enligt beslut i hyresnämnden.

Sonen, som har en neuropsykiatrisk diagnos, gallskriker och slår i elementen så att grannarna blir störda. Värden har haft flera samtal med pojkens föräldrar. De känner sig förföljda av den natt­arbetande grannen. Nyligen möttes värden Rikshem och de klagande grannarna i hyresnämnden.

Ljudfiler spelades upp som bevismaterial. En handfull grannar berättande om sina upplevelser. Enligt dem kan oljuden börja redan vid fyra på morgonen och sluta klockan två på natten.  Hyresvärden menar att det inte kan tas särskilt hänsyn till nattarbete när vidden av en störning ska bedömas. Utifrån den utredning som gjorts anser sig Rikshem ha svårt att säga upp en barnfamilj med ett barn med en neuropsykiatrisk diagnos. Störningsjouren har varit på plats flera gånger men med undantag för ett tillfälle inte kunnat konstatera några störningar utan enbart normala levnadsljud, enligt Rikshem.

Läs ocksåRiskerar sägas upp för autistiske sonens skrik

Hyresnämnden försökte utan framgång att få till en förlikning mellan parterna.

Beslutet blev att värden inom en månad ska åtgärda störningarna. Rikshem har överklagat till hovrätten.

Annons

– Det här är ett ovanligt fall. Vi ska göra åtgärder på mycket kort tid gällande saker som är svårt för oss att lösa, säger Tina Pelles, bolags­jurist på Rikshem.

Läs ocksåGymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”Ewa Henriksson bor i samma hus som ett av Fitness24Sevens största gym. Hon och grannarna störs av buller från gymmet. Nu tvistar gymkedjan och fastighetsägaren Ernst Rosén i rätten om vems felet är.

Värden tittar nu på olika lösningar. Exempelvis att hitta ett annat lämpligt boende till familjen med den funktionshindrade sonen.

Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Norrland, anser att kommunen kan göra mer för familjen.

– Varken Hyresgästföreningen eller grannarna har något intresse av att ställa familjen på bar backe. Ett alternativ är att kommunen köper en villa som hyrs ut, säger Niclas Sundell.

Annons
Läs ocksåVidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten"Person som håller för näsan och en domarklubba.

Hyresnämnden skriver att utgången inte är given om värden skulle bestämma sig att säga upp familjen. Beslutet ska inte ses som ett krav på uppsägning, vilket grannarna krävt.
Skulle så ändå bli fallet kan Hyresgästföreningen företräda båda parter. I sådana fall ska juristen som företräder familjen inte ha varit inblandad i ärendet tidigare.

I ett liknande fall under 2019 beslutade hyresnämnden i Jönköping att Växjöbostäder skulle åtgärda störningar från ett autistiskt barn. Bolaget överklagade till hovrätten, men eftersom värden hittat en annan bostad till familjen som orsakat störningarna, har överklagan dragits tillbaka.

Läs också Kvinnans klagorop fick granne att flytta – nu vräks hon själv Hyresgästen Anastasiia anklagas för störningar: "Känner mig ständigt övervakad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.