Annons

Värden smyghöjde hyran genom bredbandet

Lund ​Först kom den vanliga hyreshöjningen. Sedan ett brev om att bredbandsuttaget nu skulle kosta 105 kronor i månaden. Märkligt, tycker hyresgästerna på Stiftsvägen i Lund. Dold hyreshöjning, menar Hyresgästföreningen. 
– Det här känns bara som en konstig hyreshöjning, säger Maria Johansson och Alexander Klintström.
 
Med den nya avgiften betalar paret 8 309 kronor i månaden för sin trerummare i utkanten av Lund.
 
– Avgiften är ju inte så hög, det är enklare att bara betala och inte lägga någon energi på den. Men vi tycker det är ett konstigt agerande. Och vad är nytt?
 
Något svar på den frågan har de inte fått från värden, kommanditbolaget Ladugårdsmarken. I likhet med många andra hyresgäster kontaktade de i stället Hyresgästföreningen för att ta reda på om det verkligen får gå till så här.
 
– Det finns många frågetecken. Vad är det för merkostnad fastighetsägaren haft som plötsligt ska täckas i en avgift? undrar Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.
 
Den nya avgiften ser han som ett fult sätt att höja hyran för de 157 hyresgästerna på Stiftsvägen utan att förhandla med Hyresgästföreningen. Därför har han har gått till hyresnämnden för att kräva skadestånd för brott mot förhandlingsordningen och en återbetalning av den debiterade avgiften.
 
Avgiften är frivillig, menar Orvar Espert på Kanslihuset som sköter förvaltningen.
 
– Det är inte brukligt att förhandla bredband i hyran utan den sortens tillägg brukar läggas utanför så att hyresgästerna kan välja om de vill ha internet svarar han.
 
Att avgiften skulle vara frivillig framgår dock inte av värdens brev, konstaterar hyresgästen Maria Johansson luttrat.
 
– Det är en härlig lägenhet och vi trivs bra här men det är ingen bra hyresvärd. Man orkar egentligen inte bråka, det är ändå för mycket problem.

Annons
Fakta: Håll koll på kontraktet

Undvik missförstånd. Se till att få ett tydligt hyreskontrakt där det framgår vad som ingår i hyran.

Parkering – Ingår endast när det står i hyresavtalet. Då ska även parkeringsavgiften förhandlas med Hyresgästföreningen.
Kabeltv – Kan ligga utanför hyresavtalet men ingår hos LKF och många privata värdar. Det innebär att avgiften måste förhandlas med Hyresgästföreningen.
Bredband – Ska helst framgå av kontraktet om det ingår i hyran. Om det inte står men det finns bredband i lägenheten vid inflytt menar Hyresgästföreningen att det får betraktas som en del av avtalet. Ingår bredband ska avgiften förhandlas.

Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.