HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värden ville vräka covidsjuk 72-åring – utreddes för terrorism och penningtvätt

Örebro En äldre covidsjuk kvinna blev sen med hyrorna och vräktes av värden. Orsaken: banken hade fryst hennes bankkonton för att utreda misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism.
Bildcollage med covidvirus och en kvinna som står innanför ett fönster
Foto: Getty
Den covidsjuka kvinnans konton stängdes ner av banken och hon blev sen med hyrorna.

Sällan har ordspråket ”en olycka kommer sällan ensam” ­varit så sant som för den 72-­åriga kvinnan i Örebro. Hon hade bott i lägenheten i 16 år utan några anmärkningar om sena hyror.

Men under vårvintern 2021 ­insjuknade kvinnan svårt i covid. I samma veva förde några okända personer plötsligt över 40 000 kronor till hennes konto. Det fick banken att fatta misstankar.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Banken krävde svar på vad det var för pengar och personer som gjort insättningarna.

Mystiska insättningar

Men kvinnan hade fått komplikationer av covid och lagts in på sjukhus med proppar i lungorna, och kunde inte svara på bankens frågor om de mystiska insättningarna.

72-åringens konton spärrades för att utreda misstänkt finansiering av terrorism eller penningtvätt. Kvarvarande pengar från kontot skulle utbetalas med avi, meddelade banken i ett brev.

Annons
Läs ocksåFörslaget om att stoppa skatteplanering försvann

Hyresskulden växte

När kvinnan tillfrisknade, ­kontaktade hon både banken och Pensionsmyndigheten för att få ut pensionen på avi tills bankens utredning var klar. Men avierna dröjde – och hyresskulden växte.

Till slut hade hela fyra ­månadshyror blivit obetalda och summan var uppe i över 24 000 kronor, vilket fick hyresvärden att vräka kvinnan. Hon kontaktade då Hyresgästföreningen.

– Om du av någon anledning blir förhindrad att betala din hyra i tid är det mycket viktigt att höra av sig till värden och berätta. Men i det här fallet var kvinnan väldigt sjuk, säger Hyresgästföreningens jurist Marie Ström.

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"
Kvinna i blå jacka står på en gata med snöslask framför ett stenhus.
Marie Ström är jurist på Hyresgästföreningen.

Samma dag som ärendet togs upp i hyresnämnden fick kvinnan sin efterlängtade avi från banken och kunde betala av hela hyresskulden.
– Hon hade med sig avin för att visa den i nämnden, berättar Marie Ström.

Kvinnan vräktes först men får bo kvar

Det hjälpte inte. Två veckor ­senare kom beslutet från hyresnämnden: kvinnan skulle vräkas. Hon borde ha ­kontaktat ­hyresvärden och berättat att ­kontot spärrats, menade hyresnämnden.

Annons

72-årigen och juristen Marie Ström tog strid ännu en gång och överklagade beslutet till Svea hovrätt.

Och äntligen vände oturen för kvinnan. I hovrätten fick den ­privata hyresvärden ge vika. ­Hovrätten menar att kvinnan visst gjort vad hon kunnat – i den extrema situation som rått. Att hon dessutom betalat av hyres­skulden på ett bräde så fort hon fick avin och sedan, återigen, ­betalat sina hyror utan ­anmärkning vägs in i hovrättsdomen.

Det gör att 72-åringen får bo kvar trots de sena hyrorna.
– Det var en lättnad. Vi ­ansåg hela tiden att hon hade rätt att bo kvar eftersom det är omständigheter hon inte råder över som ­orsakat situationen och att hon tidigare betalat hyrorna utan ­anmärkning i 16 år, säger Marie Ström.

Fakta: Lagen om penningtvätt

Bankkunders aktiviteter och transaktioner övervakas och vid avvikelser som kan tyda på penningtvätt eller finansiering av terrorism ställer banken frågor och kan stänga ner kontot.

Om banken upptäcker något avvikande från kundens ­beteende har banken en juridisk skyldighet ett utreda huruvida brott kan misstänkas föreligga.

Källa: Konsumenternas.se samt Swedbank

Fakta: Sen med hyran?

• Du ska alltid prioritera hyran framför andra utgifter.

• Om du ändå ser att du kommer få problem att betala hyran, vänta inte utan kontakta din hyresvärd genast och berätta varför och lägg upp en avbetalningsplan.

Läs också Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof" Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.