Annons

Världen samlas i ett kvarter

Värnamo Italien och England är snart klara. Sverige, Frankrike och Japan står på tur. Totalt 80 lägenheter, fem hus med var sitt tydliga tema, bildar ett nytt kvarter i Värnamo.
Foto: Annika Wallsson
Byggtider. Efterfrågan på de 32 nya lägenheterna är så pass stor att styrelsen beslutat om att bygga ytterligare 48 lägenheter, inflyttningsklara under 2015. Fastighetschefen Per Magnus Rylander håller koll på bygget.

Hjälmarna på och sedan traskar vi in i det som ska bli en hyreshustolkning av Italien, och inte enbart med hjälp av konstnärlig utsmyckning.

– Det ska även speglas i utemiljön, i trädgården. Man ska känna igen sitt hus, berättar Per Magnus Rylander, Finnvedsbostäders fastighetschef.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Redan innan de två första husen står klara, vilket sker första december, har styrelsen beslutat att bygga ytterligare tre hus i kvarteret Salvian. Totalt handlar det om 80 lägenheter.

Sin vana trogen bygger Finnvedsbostäder passivhus, energisnåla hus utan traditionellt värmesystem. I stället kommer värmen i huvudsak från instrålande
solenergi samt värme från människor, belysning, hushållsmaskiner och hemelektronik.

Annons

– Vi har varit med länge. Vi byggde det tredje området i Sverige i tekniken. Det var klart 2006 och sedan dess har vi fått många erfarenheter. Vi bygger husen fantastiskt bra nu, kan vi säga, berättar Rylander och tillägger:

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

– Viktigast för oss är att få en bra boendemiljö, det ska inte vara någon skillnad för hyresgästerna. Det är faktiskt viktigare än att nå kilowattmål.

Salvian är Finnvedsbostäders fjärde satsning på att bygga energisnåla hus.

Annons

– Det har alltid funnits ett intresse inom Finnvedsbostäder att ha ett miljö- och energitänk. Och vi fortsätter på vår inslagna linje. Vi tror på den här tekniken, säger Rylander.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"
Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.