Annons

Värsta värden misstänkt för förfalskning

Sundsvall ​Hyresgäster hävdar att mannen bakom bostadsbolaget Keyfish, Pär Ahlberg, förfalskat en handling för att slippa hyresförhandla med Hyresgästföreningen. Enligt dem har han skrivit dit ett datum i efterhand för att kringgå lagen.

Kommunpolitiker och tillika fastighetsägare Pär Ahlberg (M) har utsetts till en av Sveriges värsta värdar av tidningen Hem & Hyra.

Tolv ärenden rörande hans bolag Keyfish har varit uppe i hyresnämnden sedan 2009. Mestadels har det handlat om hyressättningarna. I tisdags var det dags för ett trettonde, angående brott mot förhandlingslagen. Och en misstänkt förfalskning.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

En före detta hyresgäst säger till Mittnytt att hon fått betala mellan 1 500 och 2 000 kronor mer än sina grannar. Trots att hennes lägenhet är mindre. Hon tycker därför att hyressättningen är felaktig.

Eftersom Pär Ahlberg föredrar att förhandla direkt med hyresgästerna om hyrorna uppmanade han dem att skriva på ett papper som innebar att en förhandlingsklausul i hyresförhandlingslagen avtalas bort. (Se faktaruta bredvid). En sådan överenskommelse kan tidigast göras tre månader efter att inflyttningsdatum.

Hyresgästerna menar att de skrivit på pappret i juni, men att pappret saknade datum. Någon kopia fick de aldrig.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

I hyresnämnden dök pappret upp igen – med datering. Enligt den skulle avtalet ha undertecknats av hyresgästerna i oktober. Och en vecka efter att hyresgästerna vänt sig till Hyresgästföreningen.

– Det är ju märkligt. Om hyresgästerna vänt sig till oss för att få hjälp är det väl inte särskilt troligt att de skulle skriva på ett sådant papper en vecka senare, säger Hyresgästföreningens jurist Ingvar Hellentin som driver ärendet.

Pär Ahlberg själv kom inte till förhandlingarna i hyresnämnden i tisdags utan skickade istället advokaten Fredrik Burvall.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

Enligt honom säger Pär Ahlberg att överenskommelsen gjordes i oktober.

– Dateringen skedde i samband med det, säger ombudet Burvall till Mittnytt.

Annons

När Hem & Hyra lyckas nå Pär Ahlberg för en kommentar blir svaret:

– Jag har överhuvudtaget… hur ska jag uttrycka mig… inget intresse alls av att prata med dig.

Efter det lägger han på luren.​

Fakta: Hyresförhandlingslagen

En förhandlingsordning medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i fråga om bland annat höjning av hyran för en lägenhet.
Hyresvärden och hyresgästen kan skriftligen komma överens om att hyresavtalet inte ska innehålla en förhandlingsklausul. Men en sådan överenskommelse kan tidigast göras tre månader efter att hyreskontrakt skrivits.

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.