Annons

Västerås först ut när ETC lovar pressa hyror

Västerås ETC Bygg utmanar byggbranschen med klimatsmarta hyreshus i trä finansierade med crowdfunding och med ovanligt låga hyror. Pilotprojektet genomförs nu i Västerås. Bygglovsansökan inlämnas inom kort för två hus med totalt 30 lägenheter. ”Vi har redan kö”, säger projektledaren Hans Eek.

ETC Bygg är en del av ETC-koncernen, från början grundad som ett tidningshus av publicisten, samhällsdebattören och entreprenören Johan Ehrenberg.

Företaget har gått ut med att man ska visa att det går att pressa hyrorna långt under dagens standardhyror samtidigt som man kraftigt krymper husens miljöpåverkan både i produktions- och förvaltningsskedet. Byggplaner finns i flera städer. Bland annat Malmö, Växjö, Örebro, Karlstad och Uppsala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Upp till bevis blir det nu i Västerås där 30 lägenheter i två trähus ska byggas på Öster Mälarstrand som pilotprojekt med utvärdering av Mälardalens högskola.

– Vi räknar med att lämna in bygglovsansökan om en månad och hoppas på byggstart i februari. I så fall kan det vara klart i november 2019. Det här är jättespännande, det roligaste jag varit med om att göra.

Det säger projektledaren Hans Eek, arkitekt som gjort energisnålt byggande till sin livsgärning och är känd för att ha varit med och utvecklat passivhustekniken samt för att utvecklat idén till Icehotel 365 i Jukkarsjärvi.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Hyreshusen på Öster Mälarstrand byggs helt i trä med undantag av grunden, som görs i granit i stället för betong. Tanken är att träet ska fungera som koldioxidgömmor som gör husen klimatpositiva.

Annons

Solceller kommer att ”gödslas ut” över byggnaderna. Via ett lokalt batteri och saltbaserade minikraftverk kan solelen lagras från sommar till vinter.

– Husen blir självförsörjande med energi hela året, säger Hans Eek.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hyresgästernas uppmuntras till en livsstil i linje med husen de bor i med möjlighet till egen livsmedelsproduktion genom odlingslotter och balkonger med plats för odlingar. De får också möjlighet att gå med i en bilpool med elbilar eller låna elcyklar.

Bygget finansieras med så kallad crowdfunding. Något som i det här fallet innebär att ett stort antal privatpersoner och företag lånar ut pengar till två procents ränta.

Projektet genomförs, enligt ETC Bygg, utan vinstintresse. Hyrorna ska täcka ränte- och driftkostnader, inte något vinstuttag.

Annons

Hyresnivån är beräknad till 1 450 kronor per kvadratmeter och år.

– Det är 20 procent under det normala, säger Hans Eek.

För en nybyggd trea 68,5 kvadratmeter på Öster Mälarstrand blir månadshyran, om kalkylerna håller, knappt 8 300 kronor.

– Intresset är jättestort. Vi har redan en kö med människor som vill bo i de här husen.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.