Annons

Västra Sverige höjer avgiften

Göteborg I vår blir det dyrare att vara medlem i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Det beslutade regionfullmäktige i går.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

­­– Vi har levt över våra tillgångar och det är dags att ändra på det.

Det sade regionordförande Bengt Svensson när fullmäktige för Hyresgästföreningen Västra Sverige i går kväll samlats för att besluta om nästa års budget och verksamhetsplan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Regionen har medvetet gått back de senaste fem åren, med allt större belopp för varje år. Enligt prognosen slutar 2016 med ett minusresultat på omkring sju miljoner kronor.

För att vända skutan har regionfullmäktige nu godkänt att medlemsavgiften höjs med tio kronor till 85 kronor i månaden, från och med april nästa år.

Under mötet uttrycktes viss oro för medlemsflykt till följd av beslutet. Regionordförande svarade med att Västra Sverige trots allt är sist i landet med en höjning, och att en sådan nu är nödvändig efter tretton år.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Själva budgeten skapade också en stunds diskussion. Hyresgästföreningen Hisingen anser till exempel att regionens planerade plusresultat uppnås på bekostnad av den lokala verksamheten.

– Vi på Hisingen har en känsla av att det är vi som betalar. Ni har skurit något förbannat. Och det går ut över lokala hyresgästföreningar, sade Hisingens kassör Per Hjort.

Hans förening planerar en konferens för lokala hyresgästföreningar tillsammans med Hyresgästföreningarna Norra Göteborg och Härryda nästa år – en konferens vars budget nu kapats med en fjärdedel.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

Regionordförande Bengt Svensson kontrade med att föreningarna ofta bara gör slut på 80 procent av pengarna de äskat, och att resterande medel kunde göra bättre nytta på annat håll.

– Ingen är gladare än jag om man gör den verksamheten. Men vi mäktar inte med det. Och ibland måste man rätta mun efter matsäck, sade han.

Annons

Budgeten antogs i alla fall i sin helhet. Det betyder att regionen väntas göra ett blygsamt positivt resultat på drygt 160 000 kronor nästa år.

Fullmäktige godkände också ytterligare två satsningar på sammantaget drygt fyra miljoner kronor, som tas från eget kapital.

LÄS MER: Beslut om medlemsavgift i kväll

Fakta: Fullmäktiges beslut i korthet

Budget och verksamhetsplan för 2017 antogs enligt förslag.
Medlemsavgiften höjs från och med april 2017.
Två miljoner kronor avsätts för att genomföra Hyresgästföreningens nya strategiska framtidsmål. En särskild grupp tillsätts för detta.
Delfinansiering av det nya regionkontoret på 2,1 miljoner kronor tas ur eget kapital.
Lokala föreningar i Lerums kommun sorterar från årsskiftet under Hyresgästföreningen Partille.
Regionens nästa årsmöte hålls lördagen 22 april 2017.

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.