HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Källarförråden är dränkta efter extremt skyfall

Ovanåker Mer än 100 hyresgäster hos Aefab i Alfta och Edsbyn fick sina källarförråd vattenfyllda vid ett skyfall i tisdags kväll. Under fredagen pågick fortfarande arbetet med att tömma förråden.
Foto: AEFAB
Så här såg det ut efter tisdagens översvämning i Alfta.

Det var sent i tisdags kväll som ett oväder drog in lokalt över Alfta och Edsbyn.

– Ett extremt lokalt extremväder. Det kom enorma mängder vatten på kort tid. Avloppssystemet klarade inte av att ta emot flödet, berättar Josefin Nygren, kommunikations- och marknadsansvarig vid kommunala bostadsföretaget Aefab.

Läs ocksåBrandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Värst drabbades Alfta och hyreshusen på bland annat Stationsgatan och Östra Kyrkogatan.

Ett stort antal källare men även några lägenheter översvämmades. Enligt uppgifter från Aefab är det mer än 100 förråd som vattenfyllts. I några källare var det vatten upp till en meter över golvytan.

– Prioritet ett är nu att åtgärda lägenheterna som blev översvämmade. Vi vet inte ännu om hyresgästerna behöver flytta ut under tiden, säger Josefin Nygren.

Läs ocksåBranden i trähuskvarteret tog Lars Wallins hem

Tillsammans med några andra medarbetare vid Aefab var hon under fredagen ute och knackade dörr i de drabbade områdena för att se till att hyresgästerna kontrollerar sina förråd och tar hand om saker som behöver torkas.

Enligt den information som gått ut är hyresgästerna själva ansvariga för att minimera skadorna och se till att det inte utvecklas mögel när fukten möter värmen.

De som fått saker förstörda i samband med översvämningen uppmanas kontakta sitt försäkringsbolag.

Läs ocksåOsäkert om ny lag skyddar ditt kontrakt vid brand

– Det är hyresgästernas egna hemförsäkringar som gäller, säger Josefin Nygren.

Fakta: Ansvarsfrågan

Som hyresgäst har du rätt till ersättning för skador på föremål som förvaras i källarförråd om det visar sig att skadorna beror på att hyresvärden varit försumlig (jordabalken).

I annat fall – exempelvis vid en översvämning som inte gått att förebygga – är hyresgästen själv ansvarig.

Hyresgästen kan då begära ersättning via sin hemförsäkring.

Fakta: Så förebygger du vattenskador i källarförråd

Förvara textilier, lätt elektronik och annat du är rädd om högt upp i huset.

Välj förvaring i vindsförrådet om du har både vinds- och källarförråd

Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet – då är risken mindre att de skadas vid översvämning och du minskar samtidigt risken för de mögelskador som kan uppstå vid förvaring direkt på källargolvet.

Källa: Folksam

Läs också Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.