Annons

Vätterhem höjer hyran drygt en procent nästa år

Jönköping Hyresgästerna hos Jönköpings kommunala bostadsbolag Vätterhem får en hyreshöjning på 1,15 procent från 1 januari.

Vätterhem och Hyresgästföreningen har enats om nästa års hyra. Det är den första uppgörelsen i Jönköpings län som presenteras i årets hyresförhandlingar.

För en lägenhet på 65 kvadratmeter innebär höjningen i snitt 55 kronor i månaden och det är främst ökade kommunala taxor som ligger till grund för höjningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi gör ett bra år i år och har även i år kunnat effektivisera verksamheten. Det vill vi ska synas i plånboken även hos våra hyresgäster. Vi klarar oss på detta och vi vill att hyresgästerna ska veta att vi gör allt vi kan för att hålla hyrorna i schack, säger Kent Sandén, Vätterhems vd.

Han är nöjd med uppgörelsen.

– Vi verkar vara nöjda båda två. Vi hade ingen ambition att höja mer, det här känns lagom.

Annons
Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet

Vi har inte kunnat nå Hyresgästföreningens förhandlare, Joel Ahonen, men han säger i ett pressmeddelande:

– Vi är glada att kunna presentera en uppgörelse som ger låga hyresförändringar för 2015. I år har hyresmarknadens parter en skyldighet att komma överens om låga hyresjusteringar och därmed ta sitt kollektiva ansvar för hyresgästernas kostnadsökningar. I och med dagens överenskommelse kan vi se att både Hyresgästföreningen och Vätterhem tar detta ansvar och säkerställer samtidigt bolagets utveckling.

Förutom hyran har parterna även enats om en extra satsning på boinflytande. Det hela är ett demokratiprojekt där en av Vätterhems anställda blir projektledare.

Läs ocksåTibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent

– Vi har diskuterat boinflytande i många år men inte riktigt kommit loss med nytänkande. Vi vill ha ett högre tempo. Förra året sa jag att vi ska bli Sveriges bästa bodemokratiska bolag och då måste vi göra något. Vi vill se om vi får ett bättre utfall om vi har boinflytande genom en som är fast anställd av bolaget men det ska ändå ske i samverkan med Hyresgästföreningen, säger Kent Sandén.

Annons

Demokratiprojektet startar på Österängen. Blir resultatet bra, är tanken att det ska växa till fler bostadsområden.

Vätterhem äger och förvaltar 8 260 lägenheter.

Läs också Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fältharen höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.