HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Åre växer – unikt för en inlandskommun

Åre Åre går emot utflyttningsströmmen. Hit flyttar det allt fler. I fjol ökade befolkningen med 411 personer.
Foto: Åsa Eriksson
Orten som expanderar, mot alla odds som inlandskommun.

Befolkningen i Åre 2015 var enligt SCB 2 768 personer.
Som säsongsort är omsättningen på invånare stor. Det bor betydligt fler här under vinterhalvåret och skidsäsongen. Trots det och det faktum att det är en inlandskommun, vilket numera brukar förknippas med avbefolkning, ökade antalet invånare i fjol med 411 personer. I relation till den lilla orten är det mycket.

– Det är jätteroligt. Vi är unika för att vara en av Norrlands inlandskommuner. Det normala är ju utflyttning eller att man växer på närliggande kommuners bekostnad. Men så har det inte varit i Åre. Hit kommer folk från hela landet för att de vill bo här, säger kommunalrådet Peter Bergman till tidningen Östersundsposten.

Läs ocksåLång kö till små bostäder i Mjölby – nu byggs fler

Den ökade inflyttningen kan bara delvis förklaras med flyktingströmmen. Endast 130 av de 411 var personer som fått asyl. Av dem var cirka 50 stycken anvisade till kommunen av Migrationsverket och ungefär 80 av dem valde kommunen själva. De återstående 270 var andra än asylsökande.

Ökad inflyttning betyder bland annat att fler bostäder måste byggas och en ökning av till exempel skolor måste till för att få en bra balans i samhället.
Kommunala bostadsbolaget Årehus har satt som mål att bygga 200 nya bostäder fram till 2020. Främst kommer man att satsa på Åre by där det är störst efterfrågan. Men även Mörsil, där det också behövs ny skola och förskola.

– Det har flyttat in många barnfamiljer i Mörsil de senaste åren, säger Peter Bergman till ÖP.
Planen för Åre by är att uppföra 140 nya bostäder inom de fem närmaste åren. Första etappen om 60-70 lägenheter ska stå inflyttningsklart 2019.

Läs ocksåNya hyresrätter på gång i Olofström
Läs också 160 nya lägenheter ska byggas i Borlänge Nytillskott av lägenheter i Gällivare Nybyggen står tomma trots Borås bostadsbrist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.