Annons

Vd för Kungsbackabostäder får sparken

Kungsbacka ​Kungsbackabostäders vd Kjell Löfvendahl har fått sparken. Bolagets styrelse anser sig inte längre ha förtroende för honom.

​– Vi har sedan en längre tid tillbaka, under det senaste halvåret, haft delade meningar vilket lett till en förtroendekris, säger styrelseordförande kristdemokraten Hans Engstrand, som dock inte vill gå närmare in på vad meningsmotsättningarna består i.

Annons
–  Men jag vill betona att det absolut inte handlar om några oegentligheter. Kjell Löfvendahl har inte överträtt några bestämmelser eller något sådant. Däremot faller det här beslutet också tillbaka på den ledarstil som han tillämpat.
 
Enligt Hans Engstrand var det enig bolagsstyrelse som i måndags kväll beslöt att entlediga Kjell Löfvendahl från det uppdrag han innehaft i drygt 20 år. Under hans vd-tid har Kungsbackabostäder expanderat från att ha haft omkring 300 lägenheter till dagens 1 305.
 
Bolaget har också en stark ekonomi, förra året redovisades ett överskott på 11 miljoner kronor, och enligt den SCB-undersökning som Hyresgästföreningen genomförde 2006 ligger Kungsbackabostäder i översta toppskiktet när det gäller att ha nöjda hyresgäster.
 
Det är alltså knappast någon vanskötsel av själva bolaget som ligger bakom beslutet att låta vd få gå. Själv misstänker Kjell Löfvendahl att det finns politiska motiv bakom beslutet att avskeda honom.
 
– För mig känns detta klart initierat från moderatsidan i styrelsen, jag har märkt av de här ansatserna förr. Jag tror jag uppfattas som obekväm för den delen av styrelsen och att de har något personligt emot mig, säger Kjell Löfvendahl.
 
– Jag fick bland annat kritik när en knapp majoritet av styrelsen valde att inte sälja ut till bostadsrätt till hyresgästerna i Fors. Men som kommunalt bostadsbolag ska vi äga och förvalta bostäder och det ska naturligtvis jag som vd stå upp för. Vill människor köpa bostadsrätter finns det ju gott om objekt hos till exempel JM och Aranäs.
 
I Kungsbacka kommun förs sedan en tid tillbaka diskussioner om att slå ihop de två kommunala bostadsbolagen, Kungsbackabostäder och Eksta Bostads AB, till ett bolag.
 
Några beslut i frågan är dock inte fattade och styrelseordförande Hans Engstrand dementerar att det skulle finnas något samband mellan en eventuell framtida sammanslagning och avskedandet av Kjell Löfvendahl.
 
Beslutet innebär att Kjell Löfvendahl med omedelbar verkan lämnar sitt jobb. Med sig får han de 24 månadslöner han har rätt till enligt sitt anställningsavtal. I stället ska en tillförordnad vd tillsättas och enligt flera källor lär det bli Lars Tirén, vd för kommunägda Eksta Bostads AB.
 
–  Beslut om vem det blir fattas nu i kväll den 30 januari och därför kan jag i nuläget inte gå in på namnfrågan, säger Hans Engstrand.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Sparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästerna Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig Sparkad bostads-vd får fallskärm på 1,6 miljoner Besked om ny vd för Uppsalahem väntas i nästa vecka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.