Annons

”Vi är oerhört återhållsamma”

Örebro Nära eller långt ifrån? Jonas Karlsson (S) menar att kommunstyrelsen och Hyresgästföreningen egentligen står bakom samma princip - när 30 miljoner plockas ut ur Öbo.

I går kunde Hem & Hyra berätta att kommunstyrelsen i Örebro nästan tredubblar uttaget ur Öbo: från 11 till 30 miljoner kronor.

De elva miljonerna som tagits ut under året, har använts till bostadssociala ändamål. Nu när summan ökas, ska pengarna utöver de bostadssociala ändamålen även gå till att finansiera kommunens allmänna verksamhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen är starkt kritiska och menar att uttaget motsvarar en hyreshöjning på 2-2,5 procent. De ser uttaget som en extra skatt som drabbar hyresgästerna.

Men Socialdemokraternas kanslichef Jonas Karlsson menar att hyresgästerna inte alls drabbas av uttaget och säger att man till och med delar Hyresgästföreningens åsikt om att hyresgästernas pengar ska stanna i Öbo.

– Vår utgångspunkt är att vi inte tar ut några pengar från hyresgästerna, förklarar Jonas Karlsson.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Hyresgästföreningen delar inte den synen.

– På vilket sätt skulle det här drabba hyresgästerna? Det är ju en helt obegriplig argumentation tycker jag. Om Öbo har kommersiella fastighter som vi för över pengar ifrån – så har ju inte det något med hyresgästerna att göra. Vi tycker tvärtom att vi är oerhört återhållsamma i att ta ut några som helst pengar ur Öbo från hyresgästerna. Det tycker vi är en viktig princip där vi håller med Hyresgästföreningen.

Hur kan det då komma sig att ni står så långt ifrån varandra?

Läs ocksåKameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljanI förgrunden syns en stekpanna på en spis. Bakom den syns en kvinna i rutig skjorta som stödjer sig med ena armen mot köksbänken. I bakgrunden syns en man so sitter vid ett bord.

– Jag tycker inte att de redovisat att vi står långt ifrån varandra när vi träffats. Det jag uppfattat att de säger på våra möten är att man inte ska använda hyresintäkterna från allmännyttan för att finansiera kommunal verksamhet – och det anser vi inte att vi gör heller.

Annons

Resonemanget bygger ju på att eftersom man tidigare sett Öbos budget som EN budget som nu delats upp har vinsterna från lokalerna tidigare kunnat hålla ner hyrorna.

– Det är ett väldigt märkligt resonemang i så fall. Vi gör ju vinst i andra bolag i andra verksamheter och om vi skulle lasta in dem i Öbo, skulle vi naturligtvis hålla nere hyrorna ännu mer. Men det är ju verksamheter som inte har att göra med det allmännyttiga uppdraget. Alltså. Det allmännyttiga uppdraget handlar om bostäder – och där tar vi inte ut en enda krona. Vi har varit principfasta och håller med Hyresgästföreningen i om att vi inte ska plocka ut pengar från allmännyttan för att finansiera kommunal verksamhet, säger Jonas Karlsson.

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.