Annons

”Vi är tvungna att höja medlemsavgiften”

Halland Regionstyrelsen i Hyresgästföreningen Västra Sverige vill höja medlemsavgiften. ”Vi kan inte fortsätta gå minus" säger regionordförande Bengt Svensson.

Dagens avgift är 75 kronor i månaden och har inte höjts sedan april 2004. Men nu tänker regionstyrelsen föreslå fullmäktige att höja den till 85 kronor.

– Tittar man på den ekonomiska situationen så är vi tvungna att höja, säger Bengt Svensson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjda avgifter brukar betyda medlemstapp. Därför har regionen medvetet låtit bli att höja under en följd av år. Detta har lett till minusresultat, men eftersom Region Västra Sverige har gott om pengar i ladorna, så har man tagit pengar från sparkontot i stället. I år har till exempel regionen budgeterat för att gå back 8,9 miljoner kronor. Nu menar Bengt Svensson att den strategin inte håller längre.

– Vi har beslutat att räkningen för den löpande verksamheten ska gå åtminstone plus minus noll sett över en treårsperiod. Vi kan inte fortsätta att hela tiden gå minus och ta från kapitalet, säger Bengt Svensson.

Annons

Han påpekar att det är bara en annan region i landet förutom Västra Sverige som ligger på 75 kronor i månaden, i alla andra är det redan dyrare att vara med.

Läs ocksåSynen på Hyresgästföreningen klyver Öland mitt itu

Samtidigt är Bengt Svensson noga med att framhålla att kostnaderna för det nya regionkontoret (drygt 9 miljoner kronor) inte ligger bakom förslaget om höjning.

– Nej, pengarna till regionkontoret har vi tagit från det egna kapitalet, så det är en annan påse, säger han.

Region Västra Sverige omfattar kommunerna Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Göteborg, Partille, Lerum, Öckerö, Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

I övriga Västra Götaland (Region BÄSK) är medlemsavgiften idag 75 kronor i månaden, i resten av Halland (som tillhör Norra Skåne) är den 82 kronor.

LÄS MER:
Ny minusbudget i Västra Sverige

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.