Annons

Vi granskar skuggmarknaden

Foto: Emil Malmborg

ANALYS. Det finns inte bara ett Malmö. Det finns en öppen stad som majoriteten lever i, men det finns också ett annat slutet samhälle som de flesta aldrig behöver komma i kontakt med. Gränserna skär rakt genom staden och delar bostadsområden och kvarter.

I det ”andra” Malmö finns parallella rättssystem där kriminella själva löser sina konflikter, där lokala och ljusskygga makthavare styr hela bostadsområden, där en del av ekonomin ligger utanför myndigheternas kontroll. Här har långt ifrån alla boende löner eller en arbetsmiljö som tål en närmare granskning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsmarknaden är givetvis inget undantag. Den som saknar en fast grund att stå på är i bostadsbristens Malmö i vissa fall helt utelämnad till en andrahandssortering av bostäder och hyresvärdar som inte drar sig för att bryta mot spelreglerna.

”De utnyttjar människors misär. Det här är fel”.

Annons

Så uttryckte sig en malmöbo som vi nyligen mötte. Han betalar en skyhög hyra för en etta med dålig standard, trots att det finns lagstiftning som ska skydda mot ockerhyror. De drabbade är de som inte har något val. Alla behöver trots allt tak över huvudet. Som den nyanlända familjen som betalat 30 000 kronor för ett åtråvärt förstahandskontrakt hos en privat värd.

Läs ocksåBulvankontrakt i hyresnämnden - hyresvärden förnekar upplägget

I Malmö ryms hela skalan: från seriösa fastighetsägare som satsar stort på sociala projekt för sina hyresgäster och som stoltserar med nöjdkund-undersökningar, till mindre nogräknade värdar som inte drar sig för att tjäna stora pengar på människors utsatthet. De som drabbas är hyresgästerna: de med betalningsanmärkningar, nyanlända utan nätverk och kontakter, personer med sociala problem och ungdomar som vill flytta hemifrån.

Dagligen kommer vi som reportrar på Hem & Hyra i kontakt med bostadsmarknadens bakgård i Malmö. Vi träffar hyresgäster med begränsade möjligheter att välja hur och var de vill leva. Vi skriver om källarboenden och fuktskadade och misskötta lägenheter som majoriteten av malmöborna inte skulle drömma om att sätta sin fot i. Vi bevakar en havererad bostadsmarknad och möter en bostadsbrist som öppnar upp för ockerhyror, hänsynslösa hyreskontrakt och ett flöde av svarta pengar.

Annons

Vi granskar skuggsidan av bostadsmarknaden i Malmö. Den som ligger långt från glättiga mäklarannonser och tjusiga inredningsreportage.

Läs ocksåMiljöförvaltningen dömer ut hotell för hemlösa

Vet du mer om skuggmarknaden i Malmö?

Tipsa gärna om vad du känner till och vad du tycker att vi bör granska. Du har rätt att vara anonym som källa.

Läs också Upplägg med bulvankontrakt har undgått Hyresgästföreningen ”Hyresvärden kan ta ut vilken hyra som helst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.