HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Victor hade möss i väggen och tio grader varmt

Nyheter Victor Kaupes tid som internationell student i Helsingborg blev inte som han tänkt sig. I sin studentbostad fick han kämpa mot både kyla och möss.
Victor Kaupe vill ha kompensation för kyla, ljudliga möss och sömnlösa nätter. I slutet av juni möter han sin hyresvärd i hyresnämnden. Nu packar han och flyttar ut helgen. Foto: Petra Martinsson

I slutet av augusti förra året kom Victor Kaupe från Tyskland till Helsingborg för att gå ett masterprogram på Service Management. För 3 500 kronor hyrde han en studentlägenhet på Lägervägen på Fredriksdal.

Det dröjde inte länge förrän han förstod att allt inte stod rätt till. Fastighetsägaren Hyreshem Helsingborg försattes i konkurs och förvaltningen förföll. I oktober hopade sig soporna på gården.
– Från mitt fönster kunde jag se hur folk körde hit och dumpade möbler och sopor, säger Victor Kaupe.

Läs ocksåInspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn"Anna Toftedal, enhetschef, och Åsa Lindblad, miljöinspektör, på Miljösamverkan i Östra Skaraborg.

Sedan tog sig möss in i väggen och under diskbänken och de började föra liv. När vintern kom blev det kallt, ner mot åtta- tio grader, enligt Kaupe. Centralvärmen fungerade inte och det enda elementet som fanns var ett mindre flyttbart som slog av och på.
–Det höll mig vaken om nätterna.

Annons

Victor Kaupes hyresvärd var Lunds universitet som i sin tur hade kontrakt med Hyreshem Helsingborg. Enligt honom har kontakten med universitetet varit dålig och opersonlig. Framför allt har det tagit lång tid innan han har fått någon hjälp, ibland månader. Victor Kaupe har nu vänt sig till hyresnämnden i Malmö för att få kompensation för vintermånaderna i studentlägenheten.
– Om jag känner mig lurad? Nej, det kan jag inte säga men det har inte varit rättvist vad de gjort. De visste till exempel om att det var problem med värmen.

Sara van Lunteren, avdelningschef vid universitetet, tycker att studenterna redan har fått kompensation. Under två månader fick de en hyresreduktion på tio procent. Deras egna vaktmästare har också åkt dit för att hjälpa.
– Vi har inte struntat i situationen och agerat så gott vi kunnat, säger hon.
Bland annat har drabbade studenter erbjudits att byta lägenhet.
I slutet av juni ska parterna mötas i hyresnämnden som ska medla och försöka få parterna att komma överens.

Annons
Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

Lunds universitet har nu sagt upp kontraktet på problemfyllda Lägervägen. Läs mer om det här.

Läs också Över två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Råttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.