Annons

Victoria Park vill kasta ut hotad hyresgäst

Malmö Fastighetsägaren menar att mannen inte längre bor i sin lägenhet och att han hyr ut den utan tillstånd. Hyresgästen nekar och nu ska det känsliga fallet avgöras i hyresnämnden.

Skatteverkets register visar att en kvinna folkbokförde sig i trean på Rosengård i våras. Victoria Park menar att det är hon som i själva verket bor där och att mannen med kontraktet har lämnat adressen och hyr ut utan tillstånd.

Enligt värden finns det dessutom flera andra personer, förutom kvinnan, som har skrivit sig på adressen men som inte har angett något lägenhetsnummer. Värden utgår enligt hyresnämndens protokoll från att dessa personer också har bosatt sig i lägenheten.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I hyresnämnden uppgav värdens ombud att mannen numera bor på “hemlig ort” och de menade att han därför inte längre har något behov av bostaden. Hyresgästen lever med delvis skyddade personuppgifter sedan en tid, till följd av en hotbild enligt myndigheterna.

Victoria Park har sagt upp mannens kontrakt och vill ha tillbaka lägenheten för att hyra ut den till någon annan. Hyresgästen driver sin sak på egen hand i hyresnämnden och under sammanträdet i augusti nekade mannen till att han skulle ha hyrt ut bostaden. Han sade sig inte alls vet vem kvinnan i skatteverkets rullor är.

Annons

Fallet är uppenbart känsligt och Victoria Park är inte alls sugna på att prata om det. Det är oklart vad företaget har för belägg för att det skulle bo en mängd personer i lägenheten. Även vad den generella hållningen till hotade hyresgäster som tvingas lämna sitt hem är. Företagets inställning är att inte ge några som helst kommentarer, “i det här specifika fallet”.

Läs ocksåBelamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Enligt hyresgästföreningens jurist Andreas Persson är kärnfrågan i den här typen av mål vad som räknas som permanent bostad och vad skälen till att ha flera boenden kan vara.

–  Som utgångspunkt i svensk lagstiftning kan du inte ha två hyreslägenheter. Som hyresgäst måste du kunna bevisa varför du har behov av det, säger han

Om en hyresgäst vill bo kvar och har goda anledningar att tillfälligt lämna en bostad tror han det generellt blir svårt för en värd att riva kontraktet.

Annons
Läs ocksåBoende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”Sapko Sinai Kinesiska muren

Ärendet rullar vidare under hösten då Victoria Park tänker kalla nya vittnen. Hyresgästen har uppmanats att komma med mer bevisuppgifter till stöd för sin sak.

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.