Annons

Vidingehem i tvist med Migrationsverket

Växjö På tisdag ska en tvist mellan Vidingehem AB och Migrationsverket upp i Hyresnämnden. Tvisten handlar om Migrationsverkets hyresavtal för 53 lägenheter i Braås och Lammhult. Vidingehem vill inte förlänga avtalet medan Migrationsverket bestrider uppsägningen.

Det kommunala bostadsbolaget Vidingehem har den 16 februari 2017 sagt upp Migrationsverket från lägenheterna och anmodat dem att flytta. Anledningen till uppsägningen är, enligt yrkandet, Växjös kommuns hårt ansträngda boendesituation med 8 000 lägenheter som cirka 35 000 personer står i kö till. En bidragande orsak är också att landets kommuner, enligt en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet, ska tillhandahålla boende för nyanlända som fått asyl och befinner sig i etableringsprocessen. Bara för 2017 har Växjö kommun fått anvisningar att ordna bosättning för 249 personer.

– För att kunna uppfylla lagen måste vi ha tillgång till våra bostäder, säger Magnus Bengtsson, ombud och Växjö kommuns chefsjurist.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Migrationsverket avvecklar idag ett flertal boenden på grund av det minskade antalet asylsökanden. Allt medan kommunerna har fått ökade krav på att tillhandahålla fler bostäder.

Annons

– Det blir en mycket märklig ordning i integrationsprocessen att människor under asyltiden ska bo i en ”riktig” lägenhet för att under etableringen bo ett boende av anläggningskaraktär.

Migrationsverket har bestridit uppsägningen. De menar i sitt yttrande till Hyresnämnden att de fortfarande har brist på asylboenden och att den bristen kommer bestå under lång tid framöver. För att besittningsskyddet ska bryta krävs att hyresvärdens intresse att disponera lägenheterna ska väga tyngre än hyresgästens intresse att behålla den. På tisdag är det upp till Hyresnämnden att avgöra det.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Det har varit liknande tvister i Borås och Gävle. Där har nämnderna gått på bostadsbolagens linje, säger Magnus Bengtsson.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.