Annons

Vidingehem i tvist med Migrationsverket

Växjö På tisdag ska en tvist mellan Vidingehem AB och Migrationsverket upp i Hyresnämnden. Tvisten handlar om Migrationsverkets hyresavtal för 53 lägenheter i Braås och Lammhult. Vidingehem vill inte förlänga avtalet medan Migrationsverket bestrider uppsägningen.

Det kommunala bostadsbolaget Vidingehem har den 16 februari 2017 sagt upp Migrationsverket från lägenheterna och anmodat dem att flytta. Anledningen till uppsägningen är, enligt yrkandet, Växjös kommuns hårt ansträngda boendesituation med 8 000 lägenheter som cirka 35 000 personer står i kö till. En bidragande orsak är också att landets kommuner, enligt en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet, ska tillhandahålla boende för nyanlända som fått asyl och befinner sig i etableringsprocessen. Bara för 2017 har Växjö kommun fått anvisningar att ordna bosättning för 249 personer.

– För att kunna uppfylla lagen måste vi ha tillgång till våra bostäder, säger Magnus Bengtsson, ombud och Växjö kommuns chefsjurist.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Migrationsverket avvecklar idag ett flertal boenden på grund av det minskade antalet asylsökanden. Allt medan kommunerna har fått ökade krav på att tillhandahålla fler bostäder.

Annons

– Det blir en mycket märklig ordning i integrationsprocessen att människor under asyltiden ska bo i en ”riktig” lägenhet för att under etableringen bo ett boende av anläggningskaraktär.

Migrationsverket har bestridit uppsägningen. De menar i sitt yttrande till Hyresnämnden att de fortfarande har brist på asylboenden och att den bristen kommer bestå under lång tid framöver. För att besittningsskyddet ska bryta krävs att hyresvärdens intresse att disponera lägenheterna ska väga tyngre än hyresgästens intresse att behålla den. På tisdag är det upp till Hyresnämnden att avgöra det.

Annons
Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

– Det har varit liknande tvister i Borås och Gävle. Där har nämnderna gått på bostadsbolagens linje, säger Magnus Bengtsson.

Läs också Här får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig" Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.