Annons

Vidrig stank spreds i hyreshuset – utpekade grannen slängs ut: ”Har inte orsakat lukten”

Malmö Grannar och hyresvärd beskrev lukten i huset som outhärdlig. Enligt dem fanns källan i en av lägenheterna. Men den utpekade hyresgästen nekar till anklagelserna: ”Det är hyresvärden som inte städar korrekt”. Nu är fallet avgjort.
Person som håller för näsan och en domarklubba.
Foto: Getty images

Stanken i trapphuset på Rosengård i Malmö har tidvis varit outhärdlig, enligt de boende. Värden har tagit emot klagomål i flera år kring ”den kraftiga odören” som letat sig in i grannarnas lägenheter.

På grund av klagomålen har den privata hyresvärden gjort flera undersökningar för att ta reda på varifrån lukten egentligen kommer. Det handlar om allt från filmning av rör och stammar till rengöring av hissen. Allt pekar på en hyresgäst i huset, en man i 65-årsåldern. Det framkommer av handlingar i hyresnämnden som värden lämnat in för att kunna göra sig av med den utpekade hyresgästen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men mannen har hela tiden nekat till anklagelserna. Det är inte från hans lägenhet som lukten kommer. Han anser att stanken måste komma från tvättstugan, vilket han också påpekat för värden. Och han menar att det är hyresvärden som inte städar korrekt. Han har dessutom synpunkter på brister i sin egen lägenhet: kylskåpet fungerar inte, han har inget vatten i köket och tvingas därför bereda maten i badrummet. Även detta vänder han mot värden.

Annons

Vägrar släppa in hyresvärden

Problemet är bara att mannen vägrar släppa in värden i sin lägenhet. I flera år har han duckat värdens krav på att få komma in. Även de gånger då värden haft förbokade möten har dörren förblivit stängd.

Trots varningar och krav på sanering från värdens sida har inget hänt. Till slut fick hyresvärden nog och sade upp mannen. Men han ville inte flytta. Hyresnämnden har därför nu prövat fallet. Och de går på värdens linje. Den utpekade mannen har fått flera chanser att släppa in värden. Allt pekar i nuläget på att det är från mannens lägenhet som stanken kommer. Det är enligt nämnden ”styrkt att det från prövningslägenheten kommer en odör som övriga boende inte ska behöva tåla”. Den 65-årige mannen tvingas nu flytta omedelbart, enligt domen.

Annons
Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

Fakta: Då kan du bli uppsagd

Hyreslagen och ett trapphus

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
Läs också Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.