HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vidrig stank spreds i hyreshuset – utpekade grannen slängs ut: ”Har inte orsakat lukten”

Malmö Grannar och hyresvärd beskrev lukten i huset som outhärdlig. Enligt dem fanns källan i en av lägenheterna. Men den utpekade hyresgästen nekar till anklagelserna: ”Det är hyresvärden som inte städar korrekt”. Nu är fallet avgjort.
Person som håller för näsan och en domarklubba.
Foto: Getty images

Stanken i trapphuset på Rosengård i Malmö har tidvis varit outhärdlig, enligt de boende. Värden har tagit emot klagomål i flera år kring ”den kraftiga odören” som letat sig in i grannarnas lägenheter.

På grund av klagomålen har den privata hyresvärden gjort flera undersökningar för att ta reda på varifrån lukten egentligen kommer. Det handlar om allt från filmning av rör och stammar till rengöring av hissen. Allt pekar på en hyresgäst i huset, en man i 65-årsåldern. Det framkommer av handlingar i hyresnämnden som värden lämnat in för att kunna göra sig av med den utpekade hyresgästen.

Läs ocksåTotalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronorEn sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.

Men mannen har hela tiden nekat till anklagelserna. Det är inte från hans lägenhet som lukten kommer. Han anser att stanken måste komma från tvättstugan, vilket han också påpekat för värden. Och han menar att det är hyresvärden som inte städar korrekt. Han har dessutom synpunkter på brister i sin egen lägenhet: kylskåpet fungerar inte, han har inget vatten i köket och tvingas därför bereda maten i badrummet. Även detta vänder han mot värden.

Vägrar släppa in hyresvärden

Problemet är bara att mannen vägrar släppa in värden i sin lägenhet. I flera år har han duckat värdens krav på att få komma in. Även de gånger då värden haft förbokade möten har dörren förblivit stängd.

Trots varningar och krav på sanering från värdens sida har inget hänt. Till slut fick hyresvärden nog och sade upp mannen. Men han ville inte flytta. Hyresnämnden har därför nu prövat fallet. Och de går på värdens linje. Den utpekade mannen har fått flera chanser att släppa in värden. Allt pekar i nuläget på att det är från mannens lägenhet som stanken kommer. Det är enligt nämnden ”styrkt att det från prövningslägenheten kommer en odör som övriga boende inte ska behöva tåla”. Den 65-årige mannen tvingas nu flytta omedelbart, enligt domen.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

Fakta: Då kan du bli uppsagd

Hyreslagen och ett trapphus

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
Läs också Missade att betala en månadshyra i somras – tvingas flytta Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.