HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vill göra om församlingshemmet till bostäder

Göteborg Johannebergs församling vill bygga ut sin förskola och göra om resten av församlingshemmet till studentbostäder. Men infarkten i Göteborgs förvaltningar gör att det kan dröja innan något händer.
Foto: Gustaf Görfelt
Vill bygga om. Johannebergs församling vill utöka sin förskola och skapa studentboende. Byggnadsnämnden har sagt ja, men detaljplanen kan dröja till 2022. ”Det kliar i fingrarna”, säger kyrkoherde Mattias Sundkvist.

Mattias Sundkvist är kyrkoherde i Johannebergs församling. Han säger att det finns flera olika anledningar till planerna.

– Församlingshemmet är fullt av trappor och svårtillgängligt för äldre och rörelsehindrade. Ekonomin är också en viktig faktor. Svenska kyrkan har flera tunga katedraler att driva här inne i centrum, säger Mattias Sundkvist.

Läs ocksåFå hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i StavsjöNärbild på Mona Linusson, en av hyresgästerna i hyreshusen på landsbygden i Stavsjö.

I det läget har församlingen insett att de sitter på en ekonomisk tillgång och en möjlighet.

– Vi är granne med Chalmers och ligger på promenadavstånd till universitetets campus vid Näckrosdammen. Eftersom vi länge önskat driva mer kristet arbete för studenter är det ett ypperligt tillfälle, säger Mattias Sundkvist.

Församlingen har också en stor barnverksamhet, och vill utöka förskolans idag 18 platser.

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Själva församlingshemmet får då flytta till en annan del av byggnaden, som eventuellt byggs ut.

Från början ville församlingen riva hela huset och bygga något helt nytt. Men en kulturutredning slog fast att bevarandevärdena var för stora för något sådant.

Byggnadsnämnden har sagt ja till planläggning. Men processen har omedelbart fastnat i den pågående infarkten i Göteborgs förvaltningar. Beskedet är att detaljplanearbetet kan börja först 2022.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

– Det var segt att höra, det kliar i våra fingrar att sätta i gång. Man tycker att det borde vara angeläget att få till fler förskoleplatser och studentbostäder, säger Mattias Sundkvist.

Fakta: Uppländskt boende en förebild

En inspiration för Johannebergs församling är ”multihuset” Sankta Maria i Alsike, som ägs av Knivsta pastorat.

I Sankta Maria finns förutom lägenheter bland annat gruppboende, skola, förskola och konferenscenter. Dessutom matsal, kafé och ett kapell.

Målet är att skapa ett boende som erbjuder gemenskap och en mötesplats över generationsgränserna.

Fakta: Johannebergskyrkan

Invigd 1940 och ritad av Sigfrid Ericson, mest känd som arkitekten bakom Götaplatsen samt Göteborgs konstmuseum och konsthall. Han ritade även en lång rad kyrkor, bland andra Masthuggskyrkan.

Johannebergskyrkan går i en liknande stil som byggnaderna runt Götaplatsen.

Församlingshemmet är ritat av Ragnar Ossian Swensson och invigdes 1960.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Här "röstar" Storviksborna inför nybygge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.