Annons

Vill ha 70 000 kronor tillbaka på hyran

Solna Under ett och ett halvt år betalade kompisparet flera tusen kronor för mycket i månadshyra, enligt en anmälan till hyresnämnden. Nu vill de ha tillbaka sina pengar.
Foto: Mikael Bergling
Paret betalade 15 000 kronor i månaden för lägenheten i Solna.

I januari 2016 blev kompisparet av med sin andrahandslägenhet i Västerhaninge.
– Vi behövde snabbt en ny lägenhet. Dessutom tyckte vi att Haninge låg lite långt ifrån våra jobb, berättar en av dem.
– På blocket hittade min kompis en lägenhet i Solna som verkade bra.

Några dagar senare skrev de på ett andrahandskontrakt på en möblerad lägenhet på fyra rum och kök plus klädkammare nära Solna Centrum.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi hade enbart tillgång till tre rum och kök. Det fjärde rummet och klädkammaren använde vår hyresvärd som förråd och var låsta under hela den tid vi hyrde lägenheten.

Var det en fin lägenhet?
– Nja. Den var lite sliten. Men det var ingen dålig standard.

Annons

Under 2016 betalade paret, som inte längre bor i lägenheten, 14 000 kronor i månaden i hyra. 2017 höjdes hyran till 15 000 kronor i månaden.

Läs ocksåNils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor"

– I början av 2017 hamnade av misstag en hyresavi hos oss som egentligen skulle till vår hyresvärd. Enligt avin var kallhyran för lägenheten 8 430 kronor per månad.

– Det innebär att vi har betalat alldeles för mycket i hyra. Därför har vi begärt hos hyresnämnden att få tillbaka det som är oskäligt.

Hur mycket?
– Det vi inte exakt. I vår hyra ingick kostnader för el, vatten, internet och tv, vilket vi självklart ska stå för. Lägenheten var möblerad, vilket innebär att värden har rätt att lägga på några procent.

Annons
Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Det innebär att ni vill ha tillbaka runt 70 000 kronor?

– Ja, något sådant blir det.

Läs också Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv" Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.