Annons

Vill ha kameraövervakning i Vivalla

Örebro Västerporten har ansökt hos länsstyrelsen om att få ha kameraövervakning på Vivalla torg. Totalt 16 kameror vill fastighetsägaren sätta upp.

Fastighetsägaren Västerporten som äger butikslokalerna i bland annat Vivalla centrum, har ansökt hos länsstyrelsen i Örebro om att få sätta upp 16 övervakningskameror på Vivalla torg. 

Kamerorna är placerade så att hela torget skulle vara övervakat, det vill säga alla allmänna ytor och förbindelsekorridorer, men inte inne i butikerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Västerporten har även ansökt om att kamerorna ska få spela in då inbrottslarmet är påslaget.

Länsstyrelsen har begärt in mer detaljerad information för att ärendet ska kunna hanteras vidare. När den kommer in, är handläggningstiden runt tre fyra månader innan beslut kan fattas.

Annons

Då gör länsstyrelsen en avvägning mellan övervakningsintresset och behovet av att skydda enskilda personers intigritet.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Kort sammanfattat görs en bedömning av vad det är för plats som ska övervakas och hur förhållandena ser ut, om inspelning ska ske eller om det rör sig om övervakning i realtid, under vilka tider, andra alternativa åtgärder som vidtagits och om sökanden kan styrka att platsen är särskilt brottsutsatt, säger Rickard Linde som är handläggare på länsstyrelsen i Örebro.

Enligt polis Fredrik Malm i Vivalla är det främst runt stängningsdags som det kan upplevas oroligt i Vivalla centrum. Men han ser ändå fördelar med en eventuell övervakning. 

– Ska man in och ut ur bostadsområdet är torget en plats man nästan alltid passerar, så även om man ska ta hänsyn till intigriteten skulle en kameraövervakning kunna vara till hjälp när det sker brott i området, säger han.

Annons
Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Hem & Hyra har försökt att nå Västerportens säkerhetsansvarige för en kommentar – men utan att lyckas.

Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe" Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.