HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vill ha kameraövervakning i Vivalla

Örebro Västerporten har ansökt hos länsstyrelsen om att få ha kameraövervakning på Vivalla torg. Totalt 16 kameror vill fastighetsägaren sätta upp.

Fastighetsägaren Västerporten som äger butikslokalerna i bland annat Vivalla centrum, har ansökt hos länsstyrelsen i Örebro om att få sätta upp 16 övervakningskameror på Vivalla torg. 

Kamerorna är placerade så att hela torget skulle vara övervakat, det vill säga alla allmänna ytor och förbindelsekorridorer, men inte inne i butikerna.

Läs ocksåFler värdar använder "outhärdligt ljud" för att stoppa häng i trappanFolkets hus i Helsingborg.

Västerporten har även ansökt om att kamerorna ska få spela in då inbrottslarmet är påslaget.

Länsstyrelsen har begärt in mer detaljerad information för att ärendet ska kunna hanteras vidare. När den kommer in, är handläggningstiden runt tre fyra månader innan beslut kan fattas.

Då gör länsstyrelsen en avvägning mellan övervakningsintresset och behovet av att skydda enskilda personers intigritet.

Läs ocksåVärden övervakade Viyada i hemlighet i över ett år: ”Det är obehagligt”Viyada

– Kort sammanfattat görs en bedömning av vad det är för plats som ska övervakas och hur förhållandena ser ut, om inspelning ska ske eller om det rör sig om övervakning i realtid, under vilka tider, andra alternativa åtgärder som vidtagits och om sökanden kan styrka att platsen är särskilt brottsutsatt, säger Rickard Linde som är handläggare på länsstyrelsen i Örebro.

Enligt polis Fredrik Malm i Vivalla är det främst runt stängningsdags som det kan upplevas oroligt i Vivalla centrum. Men han ser ändå fördelar med en eventuell övervakning. 

– Ska man in och ut ur bostadsområdet är torget en plats man nästan alltid passerar, så även om man ska ta hänsyn till intigriteten skulle en kameraövervakning kunna vara till hjälp när det sker brott i området, säger han.

Läs ocksåDe vill ha mer kamerabevakning: ”trötta på sopsnusket”

Hem & Hyra har försökt att nå Västerportens säkerhetsansvarige för en kommentar – men utan att lyckas.

Läs också Vd:n dubbelt överraskad: Saknade tillstånd för kameror – som inte var på plats Kameraövervakade hyresgäst - Uppsalahem måste betala straffavgift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.