Annons

Fotbollen ger tjejer styrka på Dalaberg

Uddevalla Alva, Filippa, Ilhan och Hala. Det är några av tjejerna som intar fotbollsplanen på Dalaberg. "Vi vill ge tjejerna självförtroende både på och utanför planen", säger Amaal Cabdi.
Foto: Kajsa Wedberg
, , , , , , ,

Amaal är 19 år och har spelat fotboll i flera år. Vi träffas på den gröna konstgräsplanen mitt på Dalaberg i norra Uddevalla. Hyreshusen reser sig runt omkring. Det lilla torget med Mötesplats, affär och vårdcentral och fritidsgård ligger vid planens kortsida.

– Den här näridrottsplatsen används flitigt. Men det är oftast killar du hittar på planen. Tjejerna vågar inte riktigt ta plats. Det vill vi ändra på, säger Amaal Cabdi i en paus mellan dagens aktiviteter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Amaal är en av ledarna på veckans öppna fotbollslägret för tjejer. Bakom arrangemanget står Futebol dá forca. En organisation som bildades i Mozambique 2012 av den svenska entreprenören Cecilia Andrén Nyström. Futebol dá forca är portugisiska och betyder ”fotboll ger styrka”.

– Fotboll är ett bra sätt att mötas på. Men det är lika viktigt med allt som sker runt omkring planen. Under den här veckan lägger vi även tid på lekar, samarbetsövningar och samtal. Målet är att ha kul och att samtidigt stärka tjejernas självförtroende och självkänsla, säger 20-åriga Hawa Aden, som fungerar som samordnare för ledarna. 

När Hem & Hyra besöker lägret börjar den första dagen lida mot sitt slut. Åttaåriga Ilhan Ali som bor i närheten släcker törsten med lite vatten innan det är dags för den avslutande stafetten.

Annons
Läs ocksåDiana jobbar för att fler ska engagera sig

– Jag gillar att spela fotboll! Lite väl varmt i dag bara, säger Ilhan. 

Systrarna Alva och Filippa Sahlgren Fjell med kompisarna Ingrid Sjöstrand och Tira Bergqvist spelar alla i Groheds IF men har kommit till Dalaberg för att vara med på lägret. 

– Det har varit jättekul idag, säger Alva. 

Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

Det öppna lägret pågår mellan tio och två varje dag fram till fredag. Lunch serveras mitt på dagen. Det är gratis och ingen föranmälan krävs. Och tanken är att sommarlägret ska bli ett startskott för kommande aktiviteter. Det säger verksamhetsledaren Frida Persson:

Annons

– Förhoppningen är att ledarna ska fortsätta att träffa fotbollsintresserade tjejer på Dalaberg en gång i veckan. 

Fakta: Futebol da forcá

Organisationen bildades i Mozambique 2012 av den svenska entreprenören Cecilia Andrén Nyström.
Är portugisiska och betyder ”Fotbollen ger styrka”.
Syftar till att stärka tjejers självkänsla och självförtroende med fotbollen som verktyg.
Finns idag i Mozambique, Zambia, Finland och Sverige och har fått hundratusentals tjejer att spela fotboll tillsammans.
Mer information finns på hemsidan: http://www.futeboldaforca.com/se

Läs också Ibrahims nya bil blev lågornas rov vid anlagd garagebrand Ändrad lag ska öka integrationen på Kronogården Vill omvandla Uddevalla på kanadensiskt vis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.