Annons

Vinst på 50 miljoner för ABK i Kristianstad

Kristianstad En bättre vinst än på flera år. Det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad gör 2018 en vinst på 50 miljoner kronor.
Foto: ABK
Förra året blev 150 nya lägenheter inflyttningsklara. Vd Henrik Strand.

Hur kommer vinsten ABK:s hyresgäster till godo?
– För att vi ska orka med de stora investeringarna i nyproduktion som vi nu gör är det viktigt att vi går med plus. Det gör också att vi kan ha en hög renoveringstakt och sköta underhållet. Vi kan förbättra boendemiljön för våra hyresgäster, säger Henrik Strand, vd på ABK.

2018 färdigställde bostadsbolaget 150 lägenheter. Ett långsiktigt mål är att påbörja 200 lägenheter per år. Under året genomfördes 261 stam- och badrumsrenoveringar. Ungefär lika många som året innan. Renoveringarna har minskat vattenskadorna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Henrik Strand finns det flera förklaringar till det goda resultatet på 50 miljoner kronor efter finansiella poster. Bland annat ett gynnsamt ränteläge, få vakanser, milt väder med lägre värmekostnader, bra insatser av personalen och att de har minskat energiförbrukningen. Sedan bolaget gick med i Skåneinitiativet 2007 har energiförbrukningen minskat med 20 procent. Skåneinitiativet var Sabos, allmännyttans branschorganisation, projekt för att minska boendesektorns energiförbrukning (ett projekt som nu fortsätter i Allmännyttans klimatinitiativ).

Annons

ABK ser att förutom deras egna höga byggtakt byggs det även en hel del på den privata sidan. Efterfrågan på bostäder är fortsatt mycket hög i Kristianstad. Ett något mindre tryck på nybyggda lägenheter.
– Vi få vara lite vaksamma när lägenheterna, som i nyproduktion, kommer upp i vissa kostnader, säger Henrik Strand.

Marknadsvärdet på bolagets fastigheter var 7,1 miljarder i slutet av 2018. Det är en ökning sedan året innan på cirka 300 miljoner kronor. ABK äger cirka 9 000 lägenheter.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer skånska värdar hyran 2019 – se listan

2017 gjorde ABK en vinst på 35 miljoner och åren dessförinnan 28,5 miljoner och 47 miljoner.

Läs också 9 000 lägenheter får hyreshöjning i Kristianstad Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.