HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

9 000 lägenheter får hyreshöjning i Kristianstad

Kristianstad Vissa får endast 30 kronor i hyreshöjning, andra 145 kronor. Snittet för det kommunala bostadsbolaget ABK:s hyreshöjning nästa år blir 1,55 procent.
Foto: ABK/Gry Ellebjerg

Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad är överens om nästa års hyror. ABK hade dock önskat mer och hade yrkat på en höjning på 2,5 procent.
– En förhandling är alltid en förhandling och aldrig lätt men nu har vi nått en överenskommelse och det känns bra att vi är klara med detta, säger Henrik Strand, vd på ABK.

Enligt bostadsbolaget behövs mer pengar till ökade kostnader för bland annat sophantering- sopor och el.
– Vi satsar också stort på underhåll, reparationer och nyproduktion, säger Henrik Strand.

Läs ocksåSå mycket höjer skånska värdar hyran 2019 – se listan

Höjningarna är i spannet 30 kronor och 145 kronor på grund av den hyressättningsmodell som innebär att hyrorna justeras utifrån lägenheters egenskaper som läge och standard. Höjningarna kan bli olika i en och samma trapp.

Hyresgästföreningen är nöjd med uppgörelsen.

– ABK är ett bolag med ett långsiktigt tänkande som tar ansvar för sina hyresgäster. De investerar och bygger nytt såväl som underhåller befintligt bestånd. Uppgörelsen ger goda förutsättningar att fortsätta detta arbete, säger Pontus Svensson, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne i ett pressmeddelande.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

Förra året höjde ABK hyrorna med 0,85 procent. Bostadsbolaget äger cirka 9 000 lägenheter. Hyrorna höjs från och med 1 januari 2019.

Läs också: Så mycket höjer skånska värdar hyran 2019

Läs också Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Hyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.