Annons

Gotland vill skärpa bullerkrav

Gotland Det kan bli tuffare krav för krögare och andra verksamheter på Gotland som stör omkringliggande bostäder. Detta enligt ett förslag på nya bullernivåer.
Foto: Jenny Knutsson
Förra sommaren ökade antalet klagomål på störningar i bland annat Visby innerstad. Nu vill regionen skärpa bullerreglerna.

För sju år sedan införde Region Gotland lokala riktlinjer för buller, där gränsen för tillåtna störningar från till exempel krogar ligger på max 30 decibel. Det är högre än vad Folkhälsomyndighetens allmänna råd anger och som ligger på max 25 decibel. Men nu kan Gotlands mer generösa bullerregler vara på väg bort.

Regionen har tagit fram ett förslag där de lokala riktlinjerna ska tas bort och ersättas med Folkhälsomyndighetens lägre nivåer. Orsaken är att de lokala riktlinjerna inte har hållit när klagomål på störningar har prövats rättsligt i högre instanser. Förslaget ska upp till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i mitten av april.

— Det kommer att innebära skärpta krav, där det blir max 25 decibel dygnet runt, säger Petrus Landin, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.

I somras fick regionen in cirka 60 klagomål under juni–augusti på störningar från olika verksamheter, vilket var något fler än året dessförinnan. De flesta ärenden kommer från boende i Visby innerstad och som upplever störningar från kroglivet. Men de nya bullerreglerna innebär inte bara skärpta krav utan även ett annat arbetssätt för inspektörerna.

— När vi får in ett klagomål så kommer vi att åka ut och göra en ljudmätning hos den klagande. Tidigare har vi gjort mätningar ute hos verksamheten, så det innebär ett lite annat arbetssätt, förklarar Petrus Landin.

Om de nya riktlinjerna inte följs kan regionen besluta om föreläggande och kräva verksamheten på vite.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.