Annons

Viskaforshems hyror till slut klara

Borås Viskaforshem höjer hyrorna från första februari. Hyresförhandlingarna var tuffare än vanligt, först efter två månaders förhandlingar kunde uppgörelse träffas.

Nästan 500 hyresgäster hos kommunala Viskaforshem får en hyreshöjning på 2,4 procent från 1 februari. Det står klart efter att Viskaforshem och Hyresgästföreningen efter flera turer kunnat komma överens.

Det var i början av november som Viskaforshem framförde sitt krav på 3,95 procent från 1 januari. Hyresgästföreningen ansåg att det var alldeles för högt. Viskaforshem valde till slut att begära medling i Hyresmarknadskommittén. Medlingsbudet på 2,4 procent accepterades till slut av parterna. Men det satt långt inne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi orkade inte gå vidare med en tiondedel hit och dit. Jag konstaterar att medlarnas bud inte är individuellt anpassat till respektive bostadsföretag, samtidigt som vi inte är ute efter att höja hyrorna för sakens skull utan vi vill ha täckning för våra ökade kostnader, säger Viskaforshems vd Mikael Bengtsson.

En kännbar kostnadsökning är Borås kommuns höjning av borgensavgiften med 0,6 procent, 1,8 miljoner kronor om året. Hyreshöjningen ger Viskaforshem ett tillskott med 500 000 kronor. Men Mikael Bengtsson räknat med att klara planerat underhåll ändå.

Annons

– Vi kör på som tänkt, men bland annat höga byggkostnader tär på ekonomin. Vi har byggkostnader som ligger över snittet för EU, säger han.

Läs ocksåDet stormar inom kommunala bostadsbolaget Viskaforshem – både vd och ordförande lämnarMikael Bengtsson, tf vd, och Paula Skånberg hyresgäst och ordförande för Hyresgästföreningen i Sjuhärad

Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson är relativt nöjd med uppgörelsen.

– Vårt mål var att klara strax över 2 procent från årsskiftet. I och med att vi flyttade fram datumet till 1 februari nådde vi nästan dit.

Annons

Hon anser att Viskaforshems stora utmaning ligger i att möta det stora underhållsbehov som finns med de pengar som finns i bolaget.

Läs ocksåHyresgäst fördömer Zachrissons (C) agerande - men Boråsledarna ger honom sitt stöd
Läs också Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Viskaforshems hyror färdigförhandlade Skakigt att vänta på hyresbeslut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.