Visselblåsare garanteras anonymitet
Lulebo inrättar en så kallad visselblåsarfunktion för att förebygga oegentligheter i bolaget. Det är inte Lulebo som på egen ska sköta tjänsten, utan den ska bli en extern funktion.
– Den som larmar om något ska oavsett vad det handlar om veta att det är tryggt och att man garanterat är anonym. Det är för oss ointressant vem som uppmärksammar oss på eventuella oegentligheter. Det uppnår vi bara om tjänsten blir extern, säger Lulebos Vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Tanken är att visselblåsarfunktionen ska göra att anställda i Lulebo, eller andra, enkelt och tryggt ska kunna anmäla misstankar om oegentligheter. som till exempel mutor, bedrägerier, stölder eller annat.
– Det är inget som hänt i Lulebo som ligger bakom den här åtgärden. Det är en åtgärd för skapa trygghet för både anställda, hyresgäster och bolaget. Vi förebygger helt enkelt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
– Vi är det första allmännyttiga bostadsbolaget i Sverige som inför en sådan här funktion. Förhoppningsvis är det fler som tar efter.
Men Lulebo är inte först i Sverige med att införa en visselblåsarfunktion. Utanför allmännyttan finns flera visselblåsarfunktioner
– Jag har ju god erfarenhet av styrelsearbete i och det finns många företag i Sverige som har inrättat visselblåsarfunktioner. Det är ett bra sätt att förebygga oegentligheter, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Att fler kommer att ta efter är hon övertygad om. Fastighets- och byggbranschen är risksektorer tillsammans med delar av den offentliga sektorn.
– Vi verkar i en utpekad riskbransch för korruption och syftet är att minska risken för oegentligheter och öka förtroendet både internt och extern, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson,
– Lulebo är en betydelsefull köpare av nybyggnationer, renoveringar och drift av våra fastigheter och vi hanterar stora inköp och vi måste vara tydliga med att vi har en nollvision när det gäller oegentligheter.
Även regeringen har, genom Riksrevisionen, lyft behovet av visselblåsare för de statliga bolagen.
Benämning på person som säger ifrån, ofta till massmedier eller kontrollorgan, om den upptäcker oegentligheter (sådant som är olagligt, oetiskt eller olämpligt) i myndigheter, företag eller samhället i övrigt.
Källa: Nationalencyklopedin
Meddelarfrihet är en svensk juridisk term som innebär rätt att för offentliggörande lämna upplysningar i vilket ämne som helst till bland annat media och författare. En myndighet får inte efterforska vem som lämnat ett meddelande.
Källa: Wikipedia