HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Viteskrav på Uppsalahyresvärd

Uppsala Lägenheten vid Fyrisån är rejält sliten och saknar tillgång till tvättstuga. Nu vänder sig hyresgästen till hyresnämnden för att få bristerna åtgärdade. Dessutom kräver han ett vite på totalt 40 000 kronor.
Foto: Monika Steczkó
Lägenheten med utsikt över Fyrisån saknar tillgång till tvättmaskin och ytterdörren går inte att stänga.

Hyresgästens lägenhet har ett drömläge, centralt med utsikt över Fyrisån i Uppsala. Men invändigt lämnar lägenheten en del övrigt att önska, enligt ansökningarna till hyresnämnden.

Med Hyresgästföreningens hjälp har hyresgästen vänt sig till hyresnämnden med både en ansökan om åtgärdsföreläggande och upprustningsföreläggande, förenade med ett vitesbelopp på totalt 40 000 kronor.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

I ansökan om åtgärdsföreläggande beskrivs en lägenhet i mycket dåligt skick. Dörrar och ytskikt på skåp, innertak och fönster är väldigt slitna, färgen flagnar på många ställen och dörrarna in till lägenheten går inte att stänga. Lådorna i köket har fallit ihop och går inte att använda. Lamparmaturen ovanför diskbänken har lossnat, fungerar inte och elsladdar hänger löst. Det är väldigt kallt i köket och hyresgästen har ställt dit ett värmelement för att över huvud taget kunna vistas där. Spis och ugn är också de gamla och slitna, spisplattorna fungerar bara ibland och ugnen aldrig, enligt hyresgästen. Tapeter har lossnat från väggarna och det drar från fönstren.
Hyresgästföreningen yrkar på att ett beslut om åtgärdsföreläggande åtföljs av ett vitesbelopp på 30 000 kronor.

Annons

Förutom åtgärdsföreläggande hoppas Hyresgästföreningen även på ett beslut om upprustningsföreläggande. Lägenheten saknar vare sig tvättmaskin eller tillgång till tvättstuga, och hyresgästen brukar tvätta hos bekanta eller för hand. Enligt Hyresgästföreningen lever lägenheten därför inte upp till lägsta godtagbara standard. Därför vill man att hyresnämnden ska fatta beslut om att värden måste utrusta lägenheten med en tvättmaskin, och dessutom betala ett vite till hyresgästen på 10 000 kronor som kompensation för att hyresgästen inte kunnat tvätta.
Föreningen begär även att hyresgästen får hyran sänkt fram till dess att bristerna är åtgärdade.

Den privata hyresvärden håller inte med om att underhållet är eftersatt utan anser att det är hyresgästen själv som har orsakat slitaget på lägenheten.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Det är ännu inte bestämt något datum för när ärendet ska upp i hyresnämnden.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.